Počas zásahu voči radikálom zatkli vyše 5 000 osôb

    0
    Video teroristickej organizácie Islamský štát. (Autor: Reprofoto: Heavy)

    V rámci operácie bolo doposiaľ zaistených 5 324 podozrivých osôb. Až 85 z nich zadržali pre údajné väzby na zakázané islamistické organizácie, tých zvyšných polícia podozrieva z iných trestných činov. Policajné razie by mali trvať približne týždeň, v priebehu nasledovných dní sa teda očakávajú ďalšie zatýkania.

    Zásah sa začal v piatok, štyri dni po brutálnej vražde manželky policajného šéfa bojujúceho proti islamistom a drogovým kartelom, ktorú postrelili a následne ubodali na smrť v meste Čattagrám na juhovýchodnom pobreží Bangladéša.

    Premiérka Hasína Vadžídová niekoľko dní po vražde prisľúbila, že sa pokúsi eliminovať v krajine pôsobiace radikálne hnutia a zmariť ich snahu o zavedenie islamskej vlády.

    Pri útokoch extrémistov bolo v priebehu posledných dvoch rokov v Bangladéši zabitých minimálne 18 ľudí vrátane blogerov ateistického vyznania, zahraničných humanitárnych pracovníkov či predstaviteľov náboženských menšín. Pri ďalších dvoch minulotýždňových útokoch boli zavraždení dvaja hinduisti.

    Všetky tieto prípady znepokojili medzinárodné spoločenstvo a vyvolali obavy ohľadne schopností sekulárnej bangladéšskej vlády ochrániť náboženské menšiny, spisovateľov či intelektuálov v tejto prevažne moslimskej krajine.

    - Reklama -