Šebej vyzýva na protiútok

    0
    František Šebej (Autor: SITA)

    Poukázal na oficiálny materiál ministerstva, podľa ktorého sa ruský vplyv “prejavuje vo forme vytvárania a podpory informačných kanálov a s nimi spojených subjektov, ktoré šíria proruský naratív a spochybňujú hodnotové zakotvenie Slovenska v euroatlantickom priestore”.

    Šebej tvrdí, že Ruskom platené pseudomédiá, rôzne webové stránky, ale už aj politické zoskupenia či občianske združenia šíria nepravdu, alebo dezinformácie. “A to nielen preto, aby pozitívne ovplyvňovali obraz Ruska na Slovensku, ale aj preto, aby, naopak, negatívne ovplyvnili náš názor na Európsku úniu, NATO, spojencov Slovenska aj hodnotový systém, na ktorom je postavená Európska únia a západná civilizácia vôbec,” myslí si Šebej.

    Konečným cieľom Ruska je podľa neho, aby Európa prestala byť jednotná. “Aby sa rozdrobila na rozhádané subjekty a aby sa tak čo najviac krajín dostalo späť pod vplyv Ruska,” poznamenal s tým, že ak nebudú Slovensko a okolité krajiny strednej a východnej Európy schopné efektívne odolávať tejto hrozbe, ruský vplyv bude naďalej posilňovať.

    Môže podľa neho preniknúť aj do vrcholovej politiky. “Dôkazom toho, že sa to deje aj u nás, sú aj antisystémové strany, ktoré sa vďaka takto zmanipulovanej verejnej mienke a propagandou generovanej nedôvere k európskym štruktúram a politike bez väčších ťažkostí dostávajú aj do parlamentu,” povedal.

    Most-Híd je podľa neho presvedčený, že boj proti deštruktívnemu vplyvu dezinformácie a propagandy je zároveň bojom za uchovanie slobody a demokracie. “A musí patriť medzi prioritné úlohy demokratického štátu,” dodal.

    - Reklama -