V tejto krajine sa s islamistami nebabrú. Tisícku radikálov poslali rovno za mreže

    0
    Nedeľné vzývanie Alaha (Autor: Hans Štembera)

    O týždeň trvajúcom zásahu proti radikálom, ktorý sa začal v piatok, informovala v noci nadnes britská stanica BBC.

    Bangladéšska polícia uviedla, že na základe informácií od spravodajských služieb zostavila zoznam osôb spájaných s viac ako 40 cielenými vraždami, ktoré boli v tejto krajine spáchané za posledné tri roky. Podľa jej vyjadrenia pre BBC však zatkli nielen údajných militantov, ale aj osoby “podozrivé z iných, bežných zločinov”.

    Miestni dopisovatelia vyjadrili predpoklad, že ide o páchateľov drobných zločinov, o ktorých si orgány myslia, že by mohli mať informácie o militantoch. Očakáva sa preto, že časť zatknutých po vypočutí prepustia.

    Obeťami útokov, za ktorými údajne stoja militantní islamisti, bývajú príslušníci menšín, akademici, sekularistickí blogéri a iní ľudia šíriaci liberálne názory. Najnovší takýto incident sa odohral v piatok, keď skupina niekoľkých útočníkov usmrtila sečnými zbraňami pracovníka hinduistického kláštora v okrese Pabna.

    K niektorým z predošlých útokov sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, bangladéšski predstavitelia však odmietajú, že by na území tejto krajiny skutočne pôsobila. Členovia vlády hovoria o destabilizačnej kampani opozičných strán a domácich islamistických skupín, či dokonca o “medzinárodnom sprisahaní” proti Bangladéšu so zapojením Izraela.

    - Reklama -