V bazénoch žiadne moslimské plavky. Nemecké mesto v tom má jasno

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    V meste Neutraublingu minulý týždeň odštartovali vo verejnom bazéne dni určené iba pre ženy. To bola rozbuška pre sťažnosti. Nemecké ženy sa totiž postavili proti tomu, aby sa v bazénoch verejného kúpaliska určeného pre všetkých kúpali moslimky v burkinách. 
     
    Podľa radnice sú burkiny netypickým oblečením na plávanie, a preto sa ich rozhodla zakázať oficiálnym úradným nariadením. „Prečo by mali byť burkiny ako celotelové plavky potrebné na plávanie počas dní, keď do bazénov smú vstúpiť iba ženy,“ uviedol starosta Neutraublingu Heinz Kiechle pre Mittelbeyerische Zeitung
     
    Zákaz nosenia burkín, ktoré ako závoj zakrývajú celé telo, je založený na nariadení o používaní „všeobecne typického vybavenia“ určeného len na plávanie. Burkiny vyzerajú skôr ako šaty a prekážajú iným plavcom. Priliehavé plavky sú však pre moslimky, ktorých je s pribúdajúcimi migrantmi v Nemecku stále viac, neprípustné. 
     
    Starosta Neutraublingu trvá na tom, že pre moslimské ženy by nemali platiť žiadne ďalšie výnimky, keďže už aj tak mesto zaviedlo špeciálny režim na verejnom kúpalisku, aby mali ženy vyhradené dni, v ktorých sa môžu kúpať v bazéne bez prítomnosti mužov, tak ako im to káže islam.  
     
    Verejné kúpalisko je financované z mestských peňazí a výnimky pre kohokoľvek sú preto podľa radnice v rozpore s integráciou migrantov do spoločnosti. Podľa starostu Heinza Kiechleho sú burkiny v „rozpore so základnými myšlienkami integrácie a vzájomného porozumenia a diskutuje sa o nich v mnohých mestách“. 
     
    Zákaz vyvolal vlnu kontroverzných reakcií. Odporcovia migrantov opatrenie privítali, ale proimigračná Strana zelených vidí krok radnice v Neutraublingu nielen ako „jasné porušenie základných práv, ale aj ako ranu humanizmu a tolerancii“. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    - Reklama -