Vzťahy Turecka a Nemecka sa vyhrotili na ostrie noža. Slovné prestrelky sa stupňujú

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Po zverejnení výsledkov hlasovania nemeckého parlamentu o arménskej genocíde sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostro pustil do nemeckých poslancov tureckého pôvodu. Označil ich za „hlásne trúby PKK“, kurdskej politickej strany, ktorú považuje za teroristickú organizáciu, a narážal aj na čistotu ich krvi s ohľadom na z jeho pohľadu absolútne nepochopiteľné rozhodnutie.

    Takéto konanie veľmi pobúrilo poslanca Norberta Lammerta, ktorý sa ohradil proti Erdoganovmu obvineniu o čistote krvi. „Myslel som si, že je úplne nemožné, aby demokraticky zvolená hlava štátu v 21. storočí kritizovala členov nemeckého Bundestagu tým, že vysloví pochybnosti o ich tureckom pôvode a označí ich krv za nečistú,“ povedal Lammert.

    „Zároveň odmietam akékoľvek narážky na to, že by členovia tohto parlamentu boli nejakými hlásnymi trúbami teroristov,“ dodal.

    Proti Erdoganovi vystúpil aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý mu v otvorenom liste napísal, že rozdielne názory na vec by nemali jednu zo strán viesť k tomu, aby začala obviňovať druhú stranu zo sympatizovania s teroristami.

    „Takýto čin predstavuje totálne porušenie tabu, ktoré odsudzujem, ako sa len dá,“ napísal Schulz. „Ako prezidentovi multinárodného, multietnického a multináboženského parlamentu mi dovoľte poukázať na nasledujúci bod: sloboda poslanca konať počas svojho mandátu, ako uzná za vhodné, je základným pilierom európskej demokracie.“ Ďalej Erdoganovi napísal, že sa cíti byť povinný brániť svojich kolegov aj nemeckých poslancov tureckého pôvodu, z ktorých pár jedincov veľmi dobre pozná.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Niektorí nemeckí politici boli od konca hlasovania vystavení aj vyhrážkam smrťou, a tak im bola pridelená policajná ochrana. Napríklad ľavicovej političke Sevim Dagdelenovej anonym navrhoval, aby si „dala dovolenku v Buchenwalde“, jednom z koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny.

    Podľa Lammerta podporujú tieto vyhrážky a snahy demoralizovať nemeckých politikov samotní „vysoko postavení tureckí politici“.

    „Postavíme sa akejkoľvek kritike, budeme tolerovať osobné útoky aj polemiku,“ povedal Lammert. „Ale ktokoľvek, kto sa pokúsi vytvárať tlak na poslancov pomocou vyhrážok, si musí uvedomiť nasledujúce: Útočí tým na celý parlament.“

    Obe strany však zatiaľ stále tvrdia, že ich súčasné rozpory nijako neovplyvnia dohodu medzi Tureckom a EÚ ohľadom zvládnutia migračného toku z Turecka do Grécka.

    - Reklama -