Tvrdé drogy užíva stále viac Nemcov

    0
    Ilustračné foto: drogy (Autor: SITA)

    Celkovo vzrástol v minulom roku počet konzumentov tvrdých drog v porovnaní s rokom 2014 o štyri percentá. Napríklad užívateľov heroínu však pribudlo až o 15 percent. Neustále od roku 2008 rastie aj počet konzumentov ľahkých ilegálnych drog, najmä marihuany.

    Počet užívateľov pervitínu rastie v Sasku každoročne o štvrtinu

    Za alarmujúce označila splnomocnenkyňa počet úmrtí v súvislosti s konzumáciou drog, ktorých vlani v porovnaní s predminulým rokom pribudlo takmer o pätinu na 1226. Jednou z troch najviac postihnutých krajín je aj Sasko, ktoré susedí s Českou republikou.

    Počet užívateľov pervitínu známeho v Nemecku pod názvom Crystal Meth nerastie len v pohraničných oblastiach s Českom, ale už aj ďalej vo vnútrozemí. Napríklad v Sasku pribúdajú jeho konzumenti od roku 2009 ročne asi o 25 percent. Prvýkrát sa vlani vo väčšej miere pervitín objavil aj v západných spolkových krajinách. Zatiaľ čo doteraz sa droga užívala najčastejšie v mestských kluboch a diskotékach, vlani sa začala výraznejšie rozširovať aj na vidiek.
    Pervitín pochádza väčšinou z Česka.

    V roku 2015 nemecká polícia zaistila 66,8 kilogramu pervitínu, čo je zhruba o desať percent menej ako v predchádzajúcom roku. Pervitín užívaný na území Nemecka pochádza takmer výlučne z Česka, kde sú podľa správy do výroby a obchodovania s ním zapojené hlavne vietnamské gangy.

    V spolupráci s českými kolegami sa nemeckej polícii v minulom roku podarilo vlani dosiahnuť viacero úspechov pri úsilí o sťaženie nákupu drogy v ázijských tržniciach v českom pohraničí, uvádza správa.

    Ubúda fajčiarov a alkoholikov

    Viac ako pol milióna obyvateľov Nemecka je tiež závislých od internetu. Takmer dvakrát častejšie pritom touto závislosťou trpia muži a náchylnejší k nej sú skôr mladší ľudia; polovica závislých je z vekovej kategórie 14 až 24 rokov.

    Protidrogová politika v Nemecku v poslednom roku zaznamenala ale aj niektoré úspechy. Klesať začína počet konzumentov alkoholu a ubúda fajčiarov. Priaznivý trend zaznamenal úrad splnomocnenkyne Mortlerovej predovšetkým pri pití a fajčení osôb mladších ako 18 rokov. Cigaretu si ale stále pravidelne zapáli štvrtina Nemcov.

    - Reklama -