Šimkovičová a spol. u Kollára skončili a ten ich nešetril. Kšeftovanie, podvody, žaloba, dlhy… Martina, vzdaj sa mandátu, vyzývajú ju. A ona? NIE

    0
    Zľava poslanci Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček všetci vylúčení z hnutia Sme rodina (Autor: TASR)

    Predseda strany Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú konferenciu, kde objasnil situáciu v strane. Priznal, že dnešným dňom trojica poslancov v ich poslaneckom klube nadobro skončila a dvaja z nich, teda Peter Marček a Rastislav Holúbek, boli aj vylúčení zo strany. Martina Šimkovičová členkou strany nebola.

    „Poslanecký klub Sme rodina má už len osem členov. Oni netušia a nevedia, lebo sa vôbec nezúčastňujú na práci klubu. Keď ideme hlasovať, máme vždy zasadnutie klubu. Povieme vlastný názor, zjednotíme sa a potom vystupujeme spoločne. Oni na klub nechodia, potom nevedia a netušia,” vysvetlil Kollár a dodal, že trojica hlasovala pri dôležitých hlasovaniach opačne ako zvyšok klubu. Ako príklad uviedol schvaľovanie programového vyhlásenia vlády či odvolávanie ministra vnútra.

    „Chcem sa ospravedlniť našim voličom, že som dal na kandidátku takýchto ľudí,” povedal Boris Kollár v národnej rade pred novinármi. Taktiež priznal, že si pred voľbami z dôvodu krátkosti času neoverili, že o akých ľudí ide. „Sme ôsmi, ale o to pevnejší. Budeme musieť robiť viac, aj za týchto troch,” dodal.

    Podvádzala Šimkovičová?

    Kollár a poslanec Milan Krajniak dokonca vyhlásili, že Šimkovičová hlasovala na májovej schôdzi pléna za Holúbeka. To, samozrejme, rokovací poriadok zakazuje, a preto ju vyzvali, aby sa okamžite vzdala mandátu. Holúbek vtedy uvádzal hlasovanie o zákone, ale kartu si zabudol na svojom poslaneckom mieste.

    „Mandátu sa nevzdám. Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že hlasuj. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík,” odpovedala TASR Šimkovičová s tým, že za chybu sa bude zodpovedať.

    Podobný prípad sa stal v roku 2009, keď vtedajšia opozičná poslankyňa Iveta Radičová hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú. „Urobila som chybu a jediný spôsob, ako sa môžem očistiť, je vzdať sa poslaneckého mandátu,” vyhlásila vtedy Radičová. Poslaneckého mandátu sa vzdal aj Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov.

    Lapení v Sieti?

    Poslanci tiež vyhlásili, že trojica vylúčených poslancov už rokovala o vstupe do koaličnej strany #Sieť, a to priamo s Radoslavom Procházkom. Kollár ich tak priamo obvinil z kupovania poslancov a tvrdí, že za tým vidí tlaky oligarchov.

    „Sú tu indície, dozvedeli sme sa, že rokujú s pánom Procházkom a Baranom. Je to typický príklad oligarchu, ktorý financuje stranu Sieť,“ povedal Kollár a dodal, že sestra Barana má byť práve Holúbekovou susedou a kamarátkou.

    Toto je kupovanie poslancov, myslí si Kollár, a ak to Procházka robí, tak by mal odísť z politiky.

    „Vyjadrenia poslanca Kollára nebudeme komentovať, ide o vnútorné problémy hnutia Sme rodina, s ktorými #Sieť nemá vôbec nič spoločné. Vládna koalícia je stabilná v súčasnej zostave, v #Sieti neorganizujeme žiadny nábor poslancov. Naši poslanci sa v parlamente nevyhýbajú ani pracovnej, ani ľudskej komunikácii s každým, kto o takúto komunikáciu prejaví záujem,” napísala v stanovisku pre ParlamentnéListy.sk hovorkyňa Karmen Nemetová.

    Zrazu dlhy

    Poslanec Peter Marček mal dokonca podľa Kollárových slov jeho a aj stranu oklamať. Pred voľbami totiž Kollár získal jeho ministranu práve za podmienok, že Marček ostane podpredsedom strany. Stranu mal vraj odovzdať čistú, teda bez záväzkov či dlhov. Kollár ale tvrdí, že momentálne sa pasujú so šokujúcim zistením, pretože sa objavila pohľadávka za 600-tisíc eur.

    Prípadom sa už zaoberá aj súd, priznal Kollár.

    - Reklama -