Oligarchovia ruka v ruke so Smerom? Slávna štvorka podnikateľov a ich vládni kamoši

    0
    Premiér Robert Fico a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Podnikateľ Široký staval ostošesť diaľnice, Brhel sa nabalil na IT kšeftoch, Poór si pomastil vrecká na železniciach a Výboh si zase prilepšil na ministerstve obrany. Portál Aktuality.sk zistil, že štvorica oligarchov si privyrobila najmä počas vlád Roberta Fica. Samostatne alebo v konzorciách mali na štátnych zákazkách získať približne 2,8 miliardy eur.

    Portál ďalej uvádza, že počas vlády Ivety Radičovej firmy oligarchov dostávali podstatne (šesťkrát) menej zákaziek, za približne 456 miliónov eur. Meno Juraja Širokého je spojené najmä s kauzou Váhostav, ktorej by sa mala v súčasnosti stále venovať polícia. Počas Ficových vlád si pomastil vrecká o 1,8 miliardy eur. Vladimír Poór je spájaný hlavne s časmi mečiarovskej privatizácie a za Fica sa sústreďoval najmä na ministerstvo dopravy. S jeho menom sú spájané firmy ako ŽOS Trnava a Železničné opravovne a strojárne Zvolen.

    Oligarcha Brhel má údajne nadštandardné vzťahy v Smere-SD, konkrétne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podnikateľ sa zameriaval hlavne na IT technológie, ale za Fica profitoval najmä v rezorte financií. Posledný z partie podnikateľov je Miroslav Výboh, ktorý má údajne veľmi blízko k obidvom Robom zo Smeru, Kaliňákovi, ale aj samotnému premiérovi. Je spájaný s kauzou Pandur a jeho meno sa objavilo aj v nedávnych Panama Papers. Za minulých Ficových vlád sa Výbohovi darilo najmä v rezorte obrany.

    - Reklama -