Slovensko, inšpiruj sa. Rumuni nasadili latku v boji proti korupcii poriadne vysoko

    0
    Ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    Rumuni sa v otázke boja proti korupcii neboja zašpiniť si ruky a idú na to poriadne zostra. Len počas roku 2015 pre korupciu skončil premiér Victor Ponta a za mrežami skončila viac ako tisícka verejných činiteľov. Len pre porovnanie: na Slovensku v súvislosti s tendrami odsúdili dvanásť osôb, a to v rozmedzí štvorročného časového horizontu.

    Koniec poslanenckej kariéry Victora Pontu sa pripisuje práve z časti aj DNA. Pontu obvinili z prania špinavých peňazí a následne na to podal demisiu. Protikorupčná agentúra žne v Rumunsku úspechy aj v radoch verejnosti, ktorá víta jej nekompromisnú filozofiu v boji s problematikou.

    „Výsledky rumunského modelu DNA sú veľmi impozantné. Podarilo sa im posadiť za mreže mnohých primátorov, niekoľko členov parlamentu, bývalých ministrov a ich pozornosti neušiel ani bývalý premiér. V minulom roku išiel dokonca jeden z ministrov rovno z kancelárie do vyšetrovacej väzby,“ prezradil pre portál Aktuality.sk Jozef Petráš, samozvaný odborník pre oblasť zvyšovania transparentnosti a zavádzania protikorupčných opatrení, ktorý, paradoxne, pred voľbami do NR SR úzko spolupracoval s kontroverznou stranou TIP, spájanú s čudným hospodárením, financovaním a so stranou Smer.

    - Reklama -