Teológ Štampach hovorí: Výzvy na vyvražďovanie rodín nájdete aj v Biblii

    0
    Biblia (Autor: youtube)

    Docent Ivan Štampach v texte pre Denník Referendum poznamenáva, že nemá pravdu ten, kto hovorí, že Korán neobsahuje výzvy k násiliu, že len niektorí ľudia ho mylne interpretujú. Korán výzvy k násiliu obsahuje. Rovnako tak výzvy k násiliu nájdeme v Biblii.

    „Keď Boh v Biblii mimo kontext obrany nabáda na množstve miest k násiliu, výslovne vrátane vybíjania žien, detí a starcov, a pokiaľ sa bude Biblia považovať za inšpiratívnu knihu, za Bohom zjavený text, za Božie slovo, ako radi zdôrazňujú niektorí kresťania, nemôžeme sa diviť, že sa na tieto texty odvolávajú strojcovia náboženských vojen a masového ničenia kacírov a čarodejníc,” pripomína docent Štampach.

    Celý text nájdete TU.

    Násilia sa dopúšťajú radikálni moslimovia aj radikálni kresťania. Stačí si spomenúť na teroristické útoky v Severnom Írsku vo Veľkej Británii, ktoré boli nábožensky motivované, ďalším príkladom sú útoky kresťanských radikálov na gynekologickej klinike v USA. Nakoniec možno menovať napríklad tzv. Pravoslávnu armádu pôsobiacu na východe Ukrajiny. Faktom teda je, že násilie sa pácha ako v mene islamu, tak v mene kresťanstva či judaizmu. Ak sa to má zmeniť, musíme odmietnuť náboženstvo ako základ násilia. Každý veriaci sa o to musí pokúsiť a musí k tomu byť vedený.

    Ľudia musia pochopiť, že Biblia aj Korán sú len a len texty spísané ľuďmi a ako také obsahujú ľudskú túžbu po moci. Tá sa prejavovala na strane islamu aj na strane kresťanstva. Už dnes žijú v arabskom svete moslimovia, ktorí nechápu Korán doslovne, ale len v obrazoch. K tomuto musia byť vedení všetci veriaci.

    - Reklama -