Most-Híd a #Sieť podržia Kaliňáka pri pokuse o jeho odvolanie

    0
    Radoslav Procházka, Béla Bugár, Andrej Danko a Robert Fico počas tlačovej besedy v rámci druhého dňa rokovaní trojčlenných delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť k programovým prioritám strán na Úrade vlády SR (Autor: SITA)

    “Naša dôvera voči pánovi Bašternákovi je nulová. Ale na odvolanie ministra vnútra v tejto chvíli nevidíme dôvod a nepodporíme ho,” vyhlásil predseda #Siete Radoslav Procházka. Dôveru má Kaliňák aj v strane Most-Híd. “Prečo by nemal mať?” pýta sa predseda strany Béla Bugár, podľa ktorého platí prezumpcia neviny. “V momente, ako vyšetrovanie zistí pochybenie, bude sa musieť konať,” doplnil.

    Opozícia podala návrh na odvolanie Kaliňaka dnes. Mimoriadna schôdza by sa mala témou zaoberať podľa informácií TASR zrejme v utorok. Opoziční poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a nezaradení Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík chcú Kaliňáka odvolať pre daňovú kauzu Bašternák. Minister podľa nich zasahuje do vyšetrovania. Na schôdzi chcú predložiť dôkazy aj o prepojení Ladislava Bašternáka na policajných funkcionárov.

    V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

    Minister Kaliňák tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu. Odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. Pripomenul, že v roku 2011, keď bol Lipšic ministrom vnútra, Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil podľa Kaliňáka takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) Slovensko o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH.

    - Reklama -