Zala strieľa do vlastných radov. Čaká Smer osud HZDS? Strana sa posunula k zle interpretovaným kresťanským ideológiám, vyčíta Ficovi

    0
    Boris Zala, poslanec EP (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Europoslanec Boris Zala je na profile ParlamentnýchListov.sk aktívny, pričom odpovedá na väčšinu otázok. Čitateľa s prezývkou Obiwan zaujímala aktuálna činnosť Zalu v europarlamente. Zala ozrejmil, že sa venuje zahraničnej politike, kde sú teraz najaktuálnejšími témami Turecko, Sýria a rusko-ukrajinský konflikt. „Osobne som sa ešte pustil do iniciatívy na vytvorenie Európskej spravodajskej služby: bez nej si viem len ťažko predstaviť boj proti terorizmu, extrémizmu a organizovanej kriminalite na území Európskej únie,“ napísal Zala a dodal, že zvýšenú pozornosť venuje aj slovenskému predsedníctvu v EÚ. „Mal som k tejto téme stretnutie v piatok s ministrom zahraničných vecí Lajčákom, v pondelok s prezidentom Kiskom aj so splnomocnencom pre predsedníctvo pánom Korčokom,“ napísal Zala.

    Smer sa posunul k zle interpretovaným kresťanským ideológiám

    Ďalšieho čitateľa zaujala nedávna kritika Zalu voči pomerom v Smere. „Myslíte si, že stranu čaká o niekoľko rokov osud HZDS?“ spýtal sa zaregistrovaný čitateľ ParlamentnýchListov.sk s prezývkou Jurečko.

    „Nemyslím. Moja analýza smerovala k programovej a ideologickej orientácii Smeru. Od jej zakladania som zápasil za jej sociálnodemokratický profil, čo sa aj dlhé roky darilo. Smer sa stal dominantnou stredoľavou stranou s dobrými volebnými výsledkami aj s progresívnou vládnou politikou,“ odpovedal europoslanec.

    Výsledkom práce Smeru je podľa Zalu slušne rozbudovaný socialny štát, adresná sociálna politika, ochrana trhu práce a vysoký výkon ekonomiky. „Zároveň bol Smer hnacím motorom proeurópskej politiky a integračných riešení, napr. ekonomickej a dlhovej krízy. Ale posledné tri roky sa ideologicky posunul ku konzervatívnej politike, k zle interpretovaným kresťanským ideológiám, k protibruselskej rétorike a v otázke migrantov sa uchýlil k protimigrantskej pravicovej rétorike namiesto k podpore pragmatických riešení (kombinácia bezpečnosti, legality a potrieb pracovného trhu),“ konštatuje nespokojný Zala. Europoslanec však stále verí, že Smer pôjde progresívnym smerom. „Občania to ocenia a osudu HZDS sa iste vyhneme,“ myslí si.

    Zrada? Neviem, čo máte na mysli

    Ďalšia otázka čitateľa smerovala na hlasovanie smeráckych europoslancov, pokiaľ ide o kvóty pre utečencov. „Nemyslíte si, že europoslanci za Smer zrádzajú Slovensko a konajú inak ako premiér?“ spýtal sa čitateľ. „Neviem, čo máte na mysli. Ani nerozumiem, čo to je ´zrádzať Slovensko´,“ reagoval rozhodný Zala s tým, že je osobne presvedčený, že všetko, čo robí, je v prospech Slovenska a aj všetkých občanov EÚ.

    „To, že môžeme mať na veci rôzny názor, je prirodzené, môžeme hľadať riešenia a ujednocovať si názory, ale hovoriť o zrade je to isté, ako keď ja poviem, že váš názor je zradou. Pokiaľ ide o premiéra, tiež netuším, čo máte na mysli,“ napísal europoslanec.

    Čo by robil, keby nebol v politike?

    Čitateľa s prezývkou Palec zaujímalo, čím by sa europoslanec živil, keby nebol v politike. Zala čitateľovi pripomenul, že je docentom filozofie, a že v minulosti pracoval vo Federálnom ústave práce a sociálnych vecí Československa a potom učil na vysokej škole.

    „Ak by som nebol v politike, určite by som pracoval čiastočne ako pedagóg, čiastočne pre nejaký európsky ľavicový think tank a čiastočne by som sa venoval písaniu, predovšetkým filozofických tém, čo je mojou stálou prácou, ktorej sa venujem aj dnes. Posledne mi vyšla kniha Europeanizmus a teraz pracujem na oslovení ľavicovej verejnosti úvahami, ktorým som dal názov Slovo ľavičiarom súcim na slovo,“ prezradil Zala.

    - Reklama -