EÚ vraj neutajuje žiadne opatrenia do referenda o Brexite, tvrdí hovorca Komisie

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Medzi novinárov prenikli fámy, podľa ktorých nemenovaný britský poslanec Európskeho parlamentu (EP) tvrdí, že európska exekutíva utajuje niektoré legislatívne iniciatívy a chce ich predložiť až po britskom referende o členstve v EÚ, pretože tieto opatrenia môžu byť nepopulárne v Británii a mohli by tak ovplyvniť názor Britov, aby hlasovali za vystúpenie z Únie.

    Jeden z týchto návrhov by sa mal týkať prehĺbenej integrácie členských krajín EÚ vo vojenskej oblasti vedúcej možno až k vytvoreniu spoločnej európskej armády. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová by mala do konca júna predstaviť tzv. globálnu bezpečnostnú stratégiu EÚ, tá však podľa nemenovaného diplomata z prostredia EÚ neobsahuje zmienku o vytvorení spoločnej európskej armády.

    Schinas dnes pred novinármi zdôraznil, že nie je pripravený žiadny legislatívny návrh, ktorý by mal byť predstavený až po výsledku britského referenda. Pripomenul, že Komisia minulý mesiac predložila návrh, ktorý bude mať dosah aj na Britániu a ktorý sa týka jednotného digitálneho trhu, a tiež návrhy v oblasti azylovej politiky. Pred niekoľkými mesiacmi EK začala správe konanie voči Londýnu pre porušenie európskej legislatívy v oblasti kamiónovej dopravy.

    EÚ nemá žiadne plány na vytvorenie európskej armády ani pred, ani po britskom referende,“ uviedol hovorca EK.

    Schinas v tejto súvislosti pripomenul, že Európska komisia vytvorila pracovnú skupinu pre britské referendum, ktorá vôbec nie je mimoriadna“ a skladá sa z malého tímu poradcov. Tí diskutujú s britskými partnermi, ako aj s ostatnými 27 členskými štátmi EÚ o niektorých otázkach súvisiacich s referendom vyhláseným na 23. júna.

    Podľa jeho slov predseda EK Jean-Claude Juncker chce, aby táto skupina pokračovala vo svojej práci, pretože do konania samotného referenda zrejme budú témy, o ktorých treba rokovať.

    Schinas zároveň poprel aj správy, podľa ktorých Brusel plánuje vyslať svojho osobitného zástupcu do Británie, aby vyvíjal tlak zameraný na zotrvanie ostrovnej krajiny v Únii.

    To je záležitosť Britov a nič viac,“ odkázal hovorca na nadchádzajúce britské referendum.

    - Reklama -