Nebudeme s vami hrať ten váš Hollywood. Rozčúlená hovorkyňa čínskej diplomacie sa ostro pustila do Američanov

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Čchun-jing komentovala nedávnu Carterovu poznámku o tom, že si v Číne stavajú „Veľký múr sebaizolácie“. Ide podľa nej len o snahu obhájiť ďalšie nasadzovanie amerických vojenských jednotiek v Tichom oceáne.

    Carter svojimi vyjadreniami „obnažil stereotypné zmýšľanie USA a ich hegemóniu“, ako hovorkyňa uviedla na tlačovej konferencii.

    „Vskutku v USA existujú ľudia, ktorí síce fyzicky žijú v 21. storočí, ich mysle však zamrzli v studenej vojne,“ povedala. „Čína nemá najmenší záujem na vedení akejkoľvek formy studenej vojny, nemáme ani záujem hrať svoju rolu v hollywoodskom filme, ktorý napísali a režírujú niektorí americkí dôstojníci. Ale Čína nemá strach a podnikne opatrenia voči krokom, ktoré budú ohrozovať a podkopávať čínsku suverenitu a bezpečnosť.“

    Carter sa počas svojho piatkového príhovoru v Námornej akadémii vyjadril, že Čína má prístup k voľnému obchodu aj internetu, ale občas tieto oblasti obmedzuje. Uviedol ďalej, že USA znepokojuje konanie Pekingu v sporných územiach Juhočínskeho mora, kde Čína stavia vlastné ostrovy a upevňuje svoju vojenskú prítomnosť.

    „Konanie Číny ohrozuje fundamentálne princípy a my pred tým nemôžeme zatvárať oči,“ povedal Carter s tým, že USA plne dodržiavajú medzinárodné dohody o slobode navigácie a obchodu a ich cieľom je dosiahnuť za všetkých okolností mierové riešenie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -