Rastislav Blaško: Trestné oznámenie pre hanobenie štátneho znaku v tvare ženského prirodzenia

0
Ľuboš Lorenz (Autor: Reprofoto: Youtube)

Podľa nášho názoru ide o poškodzovanie práv ostatných občanov, ktoré sú spôsobené útokom na hrdosť, česť a emócie ostatných občanov Slovenskej republiky vo vzťahu k svojmu štátu a jeho symbolom.

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov (SPO) podalo trestné oznámenie na Ľuboša Lorenza za hanobenie štátnych symbolov podľa zákona č. 63/1993  §2 – 6 o štátnom znaku pre zobrazenie vulgárneho zobrazenia symbolu štátneho znaku Slovenskej republiky, tak že ho uvedený páchateľ zobrazil na svojom tričku vo vnútri symbolu ženského prirodzenia.

Symbolika ženského prirodzenia v tvare piky ako pri kartách, avšak s čiarami označujúce ochlpenie, je vo verejnosti všeobecne známa. Na uvedený čin je možné aplikovať §423 Trestného zákona č. 300/2005 o hanobení národa, rasy a presvedčenia.

Podľa Trestného zákona v uvedenom § 423 kto verejne hanobí niektorý národ potrestá sa odňatím slobody na dva až päť rokov, ak spácha čin s najmenej s dvoma osobami alebo z osobitného motívu.

V tomto prípade druhou osobou bol Peter Kalmus a osobitným motívom bol čin vandalizmu 28. mája 2016 na budove obecného úradu v obci Veľký Lipník (okres Stará Ľubovňa) ako aj s tým spojené vulgárne prejavy Ľuboša Lorenza voči iným fyzickým osobám.

Rovnako tak je možné aplikovať §364 o výtržníctve Trestného zákona odst. 1 „Kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že hanobí štátny symbol“.

Hanobenie štátneho znaku v tomto prípade považujeme za prejav protinárodného a protislovenského extrémizmu.

Uvedený skutok je zaznamenaný v dokumentárnom filmovom príbehu Tomasa Makaru.

Nie je nám známa informácia o trvalom pobyte Ľuboša Lorenza, máme však iba dostupné informácie z internetu.

https://www.facebook.com/lorenzlubos
http://luboslorenz.blog.sme.sk/

Dávame do pozornosti generálnemu prokurátorovi na vyhodnotenie status ministerky spravodlivosti Slovenskej republiky JUDr. Lucie Žitňanskej (v prílohe), ktorá namiesto verejného odsúdenia extrémistického činu hanobenia štátneho znaku vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook ešte aj vyjadrila podporu a nebola žiadna zmienka o hanobení štátneho znaku z pozície štátneho orgánu –

Lucia Žitňanská, 29 máj, 18:56: „So znepokojením vnímam odhaľovanie pamätníkov rôznym politikom z dôb totality, považujem to za relativizáciu histórie. Úctu si zaslúžia predovšetkým obete režimov a nie ich predstavitelia. Ľuboš Lorenz, ktorý poukázal na nemorálnosť pamätnej tabule venovanej komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v obci Veľký Lipník, bol surovo napadnutý starostom obce. Pánovi Lorenzovi prajem skoré uzdravenie a nám všetkým dôsledné vyšetrenie tohto poľutovaniahodného incidentu.“

Chceme poukázať na to, že toto je druhý verejne známy prejav hanobenia štátneho znaku Slovenskej republiky. Prvým takýmto prejavom bol čin poslanca NR SR Igora Matoviča, ktorý 20. januára 2012, ktorý vylepil na vchod do budovy parlamentu znevažujúcu karikatúru štátneho znaku Slovenskej republiky v tvare opice s banánom.

Žiadame o riadne vyšetrenie predmetného trestného činu hanobenia štátneho znaku.

PhDr. et Mgr. Rastislav Blaško
Predseda OZ SPOLOČNOSŤ PRÁV OBČANOV

- Reklama -