Nálady v Británii sa opäť premiešali. Náskok odporcov Brexitu sa výrazne znížil

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Za zotrvanie Spojeného kráľovstva v 28-člennej EÚ je síce 51 percent opýtaných, no ich 13-percentný náskok z minulého týždňa sa zmenšil na päť percentuálnych bodov (46 percent). 

    Lynton Crosby, bývalý šéf volebnej kampane premiéra Davida Camerona, si tento trend vysvetľuje pokračujúcou diskusiou o nedostatočnej kontrole imigrácie do Európskej únie. Z radov Cameronových konzervatívcov sa v minulých dňoch ozvali kritické hlasy, že nedodržiava svoj sľub obmedziť prisťahovalectvo, pripomenula agentúra Reuters. 

    Práve imigrácia je ťažiskom predreferendových diskusií, v ktorých rezonujú obavy mnohých Britov z rastúceho počtu cudzincov. Štatistický úrad len minulý týždeň oznámil, že čistá migrácia do Británie dosiahla vlani 333.000 osôb, čo je druhý najvyšší počet za jediný rok od začiatku jej sledovania v roku 1975.

    Z tohto počtu pochádzalo 184.000 prisťahovalcov z krajín EÚ, kde platí princíp slobodného pohybu pracovnej sily. Referendum o zotrvaní alebo vystúpení Veľkej Británie z EÚ sa uskutoční 23. júna.

    - Reklama -