Rusi zastavili letecké útoky v Sýrii

    0
    Ruské letectvo zasahuje rafinériu Islamského štátu (Autor: Reprofoto, Youtube)

    K zastaveniu útokov dochádza v čase opakovaných sťažností sýrskych povstalcov, ktorí pristúpili na krehké prímerie, že ruské lietadlá útočia na ich postavenia v okolí mesta Aleppo ležiacom na severe krajiny. Povstalci dali v nedeľu iniciátorom prímeria, Spojeným štátom a Rusku, ultimátum, podľa ktorého musí sýrsky režim do 48 hodín ukončiť útoky a blokády v oblasti Damasku.

    USA verejne vyzvali povstalcov, aby rešpektovali prímerie s tým, že o ich sťažnostiach rokujú s Moskvou. Rusko trvá na tom, že v Sýrii útočí na ciele tzv. Islamského štátu a Frontu an-Nusrá, na ktoré sa prímerie nevzťahuje. V praxi sa však zdá, že ruské útoky často smerujú aj na iné povstalecké skupiny.

    Vládne sily podporované ruským letectvom tento rok odrezali povstalcov v Aleppe od ich hlavnej zásobovacej trasy smerujúcej na sever k tureckým hraniciam.
    USA konštatovali, že spojenectvá medzi umiernenými povstaleckými skupinami a Frontom an-Nusrá komplikujú uplatňovanie prímeria. V utorok ruská armáda vyzvala na 72-hodinové prímerie v Sýrii medzi vládnymi a povstaleckými silami v okolí Damasku, kde vládne sily dosiahli istý postup.

    - Reklama -