Vyhlásenie Iniciatívy slovenských učiteľov k zvyšovaniu platov

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Dňa 9. mája 2016 vstúpil do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Podľa návrhu sa od 1. septembra 2016 majú zvýšiť tarifné platy pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva o šesť percent. To isté platí aj pre tarifné platy učiteľov vysokých škôl.

Navrhované zvýšenie platov je síce v súlade so schváleným programovým vyhlásením vlády, no v žiadnom prípade nie je krokom, ktorý zabezpečí pedagogickým a odborným zamestnancom v slovenskom školstve dôstojné postavenie. Nezodpovedá ani deklarovanému zámeru vlády zatraktívniť učiteľské povolanie pre mladých absolventov.

Zároveň je v hlbokom rozpore so sľubmi, ktoré v rokoch 2013 a 2016 dali príslušníkom učiteľského stavu významní predstavitelia tejto krajiny. V januári 2013 vtedajší minister školstva Dušan Čaplovič vyhlásil, že do roku 2016 by priemerná mzda v regionálnom školstve mala dosiahnuť úroveň 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V júni 2013 tento sľub zopakoval. V jednej z predvolebných diskusií sa k sľubu vrátil aj premiér Robert Fico, ktorý uviedol: „Ak si zoberieme, že máme k dispozícii zdroje na ďalšie, dvadsaťpäťpercentné zvýšenie platov, tento cieľ v roku 2016 môže byť splnený“ (Voľby 2016, TV Markíza, 28. 2. 2016). Na základe navrhovaného zvýšenia sa však priemerná mzda v regionálnom školstve v roku 2016 dostane len na úroveň asi 1,11-násobku národného priemeru, čo predstavuje zanedbateľný posun oproti roku 2015.

Iniciatíva slovenských učiteľov však víta, že tri rezortné organizácie, Asociácia stredných zdravotníckych škôl Slovenskej republiky, Asociácia výchovných poradcov a Slovenská komora učiteľov, vyjadrili svojimi pripomienkami podporu požiadavke, za splnenie ktorej v januári a februári tohto roka štrajkovalo asi 15 000 pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva. Podľa tejto požiadavky by sa už v roku 2016 zvýšila tarifná mzda v každej platovej triede plošne o 140 €. Vďaka tomu by už v roku 2016 mohol byť splnený sľub o 1,2-násobku, ku ktorému sa zaviazali predstavitelia minulej i súčasnej vlády Slovenskej republiky.

S ľútosťou konštatujeme, že Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) nevyužil pripomienkové konanie na to, aby dôrazne presadzoval plnenie týchto sľubov.

Iniciatíva slovenských učiteľov

- Reklama -