Juncker opäť šokuje. Žoviálne trapasy nahradil poriadne ostrými slovami

    0
    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: SITA)

    Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker svojimi vyjadreniami opäť mnohých šokoval. Jeho najnovšie výroky smerovali k neúspešnému kandidátovi v rakúskych prezidentských voľbách Norbertovi Hoferovi zo Slobodnej strany Rakúska. Strana je známa svojou pravicovou a nacionalistickou politikou, ktorá zahŕňa aj výrazný euroskepticizmus, niektoré médiá ju tiež označujú ako populistickú.

    „Nebude tu žiadna debata ani dialóg s krajnou pravicou,“ vyhlásil Juncker. Podľa neho by všetky krajne pravicové strany, ktoré do europarlamentu vyšlú svojich zástupov, mali byť ignorované a zablokované.

    Brusel si nárast pravicovej popularity uvedomuje

    Slobodná strana Rakúska sa vo svojej krajine stáva čoraz populárnejšou a Hofer prezidentské voľby prehral len o niekoľko desatín percenta. Pravičiari sa podľa Breitbartu stávajú čoraz populárnejšími aj vo Francúzsku, Švédsku či Holandsku a antiimigrantské strany sa k moci už dostali v Poľsku, Česku či Maďarsku.

    Podľa Ľuboša Palatu z MF Dnes sa Brusel v rakúskych voľbách snažil Alexandra Van der Bellena, ktorý predtým pôsobil ako líder Strany zelených, podporiť čo najviac.

    Brusel si vraj začína uvedomovať, že rastie „pravicový populizmus“, ale ešte nevie, čo s ním. Palata cituje aj ďalší Junckerov výrok. „Musíme sa vyrovnať s mnohými náročnými stravníkmi,“ odkázal líder eurokomisie na adresu krajne pravicových strán. Viac si môžete prečítať TU.

    Juncker si servítky pred ústa nedával ani na samite

    Toto Junckerovo vyhlásenie však nebolo prvé, ktoré zdvihlo vlnu kritiky. V minulosti napríklad označil Viktora Orbána za diktátora a poriadny trapas si v súvislosti s maďarským premiérom vyrobil aj na samite EÚ v Rige, ktorý sa konal minulý rok.

    Na portáli YouTube vtedy začalo kolovať video, na ktorom je predseda európskej exekutívy „prichytený pri čine“. Pred začatím samitu Juncker slávnostne napochodoval na pódium a následne sa veľmi žoviálnym spôsobom vítal s predstaviteľmi jednotlivých členských krajín Únie.

    Salutoval im, roztopašne rozdával priateľské zauchá, niektorých bozkával, iných obchytkával a nechýbalo ani porovnávanie si kravát s vybranými pánmi. Azda najznámejším výrokom predmetného samitu, ktorý obletel celý svet, bol ale jeho pozdrav Viktorovi Orbánovi: „Zdravím, diktátor!“ Juncker mu potom uštedril jednu „otcovskú“ ako malému chlapcovi a schuti sa zasmial. Niektorí politici zachovali diplomatické úsmevné dekórum, iní sa tvárili trochu rozpačito.

    Médiá o príčinách príliš žoviálneho Junckerovho správania špekulujú už dlho a jedným z možných vysvetlení by vraj mohol byť jeho vášnivý vzťah k alkoholu. Tieto domnienky už mali riešiť aj európski lídri na najvyššej politickej úrovni. Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem vlani Junckera po spoločnom stretnutí opísal ako „ťažkého fajčiara a pijana“. Juncker to, že by mal problémy s alkoholom, popiera. O Jeanovi-Claudovi Junckerovi Parlamentné Listy písali aj TU.

    Juncker sa na samite správal takto Zdroj: Youtube/NollTolerans TV

    - Reklama -