Francúzsko na pokraji energetickej krízy? Do štrajku vstúpili zamestnanci jadrovej elektrárne

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

    “Štrajk sa začne dnes večer o 21.00 h a potrvá 24 hodín,” povedal hovorca odborového zväzu CGT Laurent Langlard. O prerušení práce zatiaľ rozhodli len zamestnanci atómovej elektrárne Nogent, ktorá sa nachádza pri obci Nogent-sur-Seine, približne 120 kilometrov juhovýchodne od Paríža. Či sa k štrajku pridajú aj pracovníci iných francúzskych jadrových elektrární, sa ukáže v priebehu dnešného dňa. 

    V dôsledku ostrých sporov okolo zmien zákonníka práce už v utorok vstúpili do štrajku zamestnanci všetkých francúzskych rafinérii, ako aj pracovníci skladov pohonných látok. 

    Štrajk a blokáda rafinérií spôsobuje veľké problémy v zásobovaním pohonnými hmotami. Tento stav môže výrazne ohroziť francúzsku ekonomiku: spoločnosť Total napríklad oznámila, že “vážne prehodnotí” svoje investičné plány vo Francúzsku a označila sa za rukojemníka v spore medzi odborármi a vládou. 

    Premiér Manuel Valls v utorok zdôraznil, že vláda svoj návrh reformy zákonníka práce v žiadnom prípade nestiahne. Odborárov vyzval na zodpovedný prístup a fakt, že stovky čerpacích staníc vo Francúzsku zostali v dôsledku odborárskeho štrajku bez pohonných látok, označil za vydieranie. 

    - Reklama -