Prieskum: V4 si považuje 70 percent Slovákov. USA spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky najviac dôverujú Poliaci, najmenej Slováci. My dôverujeme Rusom

    0
    Policajti krajín Vyšehradskej štvorky na maďarskej hranici (Autor: SITA)

    Táto skutočnosť odráža pretrvávajúci vysoký záujem slovenskej politickej reprezentácie o spoluprácu Vyšehradskej štvorky (V4), ktorý môžeme „vystopovať“ späť do obdobia, keď Slovensko po voľbách v roku 1998 zápasilo o návrat na integračnú trajektóriu. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý v krajinách V4 – na Slovensku, v Česku, Poľsku a Maďarsku, uskutočnil v roku 2015. V každej krajine mala vzorka minimálne tisíc respondentov. Prieskum sa zameral na to, ako občania krajín V4 zoskupenie vnímajú.

    Obyvatelia všetkých štyroch krajín V4 preferujú predovšetkým vzájomnú ekonomickú a obchodnú kooperáciu. Nasleduje oblasť bezpečnosti a obrany, a na treťom mieste je zastupovanie a presadzovanie spoločných záujmov v Európskej únii.

    Dôležitým znakom vzájomných vzťahov medzi krajinami V4 je dôvera a pocit obyvateľov, že sa môžu na inú krajinu, respektíve národ, spoľahnúť. Dlhodobo nadpriemerná je vzájomná dôvera medzi obyvateľmi Česka a Slovenska. Takmer štyri pätiny respondentov v oboch krajinách vyslovuje dôveru druhému štátu. V SR sú po Čechoch (78 percent) ako druhý najdôveryhodnejší Rakúšania (49 percent), Poliaci (44 percent), Chorváti a Nemci (po 40 percent), Maďari sú v rebríčku dôveryhodnosti v SR na 9. mieste (30 percent). Pre Poliakov sú najdôveryhodnejší Slováci (69 percent), nasledujú Česi a Maďari (obaja 61 percent). Česko najviac dôveruje Slovákom (79 percent), Francúzom (59 percent), nasledujú Poliaci, Angličania a Rakúšania (všetci 58 percent), Maďari sú v ČR na 9. mieste (37 percent). Maďarsko je spomedzi krajín V4 jediné, kde verejnosť najviac dôveruje krajine mimo V4, a to Nemecku (62 percent). Nasleduje Poľsko (58 percent), Anglicko (44 percent), Česko a Slovensko sa delia o štvrté a piate miesto (obaja po 40 percent).

    Dlhodobo sa krajiny V4 líšia svojimi postojmi k USA a Rusku. Najviac dôverujú USA Poliaci (50 percent), nasledujú Česi (41 percent), Maďari (33 percent) a najmenej Spojeným štátom dôverujú Slováci (27 percent). Slovensko je tiež jedinou krajinou, kde viac ľudí USA nedôveruje ako dôveruje, 45 percent slovenských respondentov Amerike nedôveruje. Slovensko najviac dôveruje Rusku (31 percent), nasledujú Česko so 17 percentami, Maďarsko so 16 percentami a najmenej veria Rusom Poliaci (9 percent). Poliaci zároveň Rusom najviac nedôverujú (71 percent), v Česku Rusku neverí 51 percent oslovených, v Maďarsku 42 percent a na Slovensku 31 percent.

    Slovensko a Česko majú najintenzívnejšie vzájomné kontakty, 43 percent slovenských respondentov má v ČR príbuzných, rovnaký údaj uviedla pätina českých oslovených. Na Slovensku má 70 percent opýtaných priateľov medzi Čechmi, polovica českých respondentov má priateľov medzi Slovákmi.

    Krajiny V4 dnes podľa prezidenta IVO Grigorija Mesežnikova čelia iným výzvam ako pri vzniku zoskupenia pred 25 rokmi. „Výzvy sú dnes spoločné s celou Európskou úniou. Všetko, čo sa v EÚ odohráva, sa týka aj nás. Dôležité je, aby sa naše postoje nerozlišovali a krajiny hľadali spoločné postoje,“ povedal Mesežnikov.

    - Reklama -