Ak vyhrá voľby Hofer, presťahujem sa radšej do Nemecka, kde vládnu normálni ľudia, povedal Parlamentným Listom vystrašený moslim z Viedne

    0
    Plagát volebnej kampane Norberta Hofera upravený ľudovou tvorivosťou (Autor: Hans Štembera)

    „Vyhráva Van der Bellen,“ hovorí hosť v jednej z krčiem na vyhlásenej viedenskej Mariahilfer Strasse a ostatní spokojne prikyvujú hlavami. Predbežné volebné výsledky počúval cez slúchadlá na iPhone. Onedlho sa však situácia mení. Na tvárach ľudí vidieť napätie. Život v hlavnom meste Rakúska však plynie nevzrušene ďalej. V centre sa tlačia turisti, pri Dunaji sa slnia výletníci a piknikujú rodiny. Nedeľa je jedným z najteplejších dní, ale tiež čas, keď krajina zvolila nového spolkového prezidenta. Len sa ešte nevie, kto to bude.

    Moslimovia za Bellena

    „Hofera nechcem. Je to populista, rasista a nenávidí moslimov. Na jeho mítingy chodia samí skinheadi a neonacisti. Keby vyhral, bál by som sa o rodinu a radšej by som sa presťahoval do Nemecka, kde vládnu normálni ľudia,“ hovorí 32-ročný Hasan. Piknikuje s priateľmi neďaleko brehu Dunaja a v blízkosti Viedenského islamského centra, ktoré bolo postavené v rokoch 1975 až 1979 na zákazku saudskoarabského kráľa Fajsala bin Abda al-Azíza. Mešita má tridsaťdvametrový minaret a slávnostne ju otvoril rakúsky prezident Rudolf Kirchschläger. Práve sa v nej modlí zhruba desať ľudí.

    „Podporuje Pegidu, čo sú samí nenávistní xenofóbovia,“ doplní pre PL 25-ročný Bayram. Obaja moslimovia majú síce korene v Turecku, ale aj rakúske občianstvo. Ako Rakúšania sa však veľmi necítia, stále ctia domovinu. Pracujú v reštaurácii a sem do parku si prišli, potom, keď odvolili, trošku podebatovať. Volili, samozrejme, Alexandera Van der Bellena, ktorý má v metropole oveľa väčšiu podporu a jasne dáva najavo svoj otvorený postoj k utečencom.

    Protestujúci proti TTIP

    Pred rakúskym parlamentom protestuje zhruba dvadsať ľudí proti zmluve o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP). V stánku, kde popíjajú pivo a jedia párky, má jeden účastník noviny otvorené práve na stránke, na ktorej sa uvádza citácia Van der Bellena. „V týchto voľbách ide o smerovanie krajiny. Ide o výber medzi otvoreným proeurópskym Rakúskom, na ktoré môžeme byť hrdí, a niečím, čo je malé alebo spiatočnícke,“ povedal na jednom zo svojich zhromaždení. Z proeurópskeho kandidáta nemajú demonštranti veľmi veľkú radosť, ale nechcú ani, ako sami hovoria, „protiutečeneckého štváča“.

    „Volíme menšie zlo a tým je Van der Bellen. Síce sa bojíme, že bude skákať, ako Únia píska, ale na druhej strane je to celkom vážený človek, vysokoškolský profesor,“ vysvetľuje Johann, ktorý drží v ruke transparent proti TTIP. Všetkých Viedenčanov totiž straší fakt, že by sa Hofer mohol stať prvým zástupcom krajnej pravice, ktorý bol demokraticky zvolený v západnej Európe po druhej svetovej vojne.

    Fischer bol zlatý chlap

    Okolo Hofburgu, od roku 1945 sídla prezidenta Rakúskej republiky, sa tlačia davy turistov. Sú naň zo všetkých strán namierené televízne kamery. „Prial by som im normálneho prezidenta, niekoho podobného, ako je ten doterajší, a nie nejakého radikála. Už víťazstvo Hofera v prvom kole bolo pre Rakúšanov obrovskou hanbou, a keď vyhrá aj teraz, tak by s ním mohla začať politická prestavba Európy. Z toho mám dosť strach,“ podotýka francúzsky turista François.

    Pred prezidentským palácom si nemôžeme nespomenúť na doterajšieho rakúskeho prezidenta Heinza Fischera. Tento sociálny demokrat a profesor politológie má blízko k českému prezidentovi Milošovi Zemanovi a v Rakúsku je veľmi obľúbený. Medzi miestnymi krajanmi sa traduje historka, ako jeden z nich ukazoval Hofburg príbuzným z Brna. Fischer práve vychádzal zo svojho sídla a skupinku pozdravil, pričom všetkým podal ruku. Keď mu povedali, odkiaľ sú, vyhlásil: „Čechov mám rád, ste priatelia!“ Brňania sa síce ako Moravania trochu ošívali, ale aj tak to bol pre nich vraj zážitok na celý život.

    - Reklama -