Zomrel spoluautor Macha a Šebestovej Adolf Born. Pripomeňte si, čo o utečencoch a „vítačoch“ povedal pre Parlamentné listy

    0
    Výtvarník Adolf Born. (Autor: Hans Štembera)

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola podľa neho len poslušným nástrojom, ktorý plní pokyny od niekoho pre nejaký cieľ. „Je ochotná sa prispôsobiť, čo bolo v nás všetkých, ktorí sme zažili tie predchádzajúce režimy. Preto je tiež ochotná sa prispôsobiť, keď je to nutné,“ povedal.

    Kritikou nešetril ani voči tým, ktorí by utečencov prijímali. „Tí, ktorí sa líškajú utečencom, sú rasisti. Podceňujú svoju rasu a zdá sa im tá cudzia rasa nadradená, a preto ju vítajú a líškajú sa im. Nezabudnite, že dosť ľudí v zahraničí, ale aj u nás, má blízko k demencii. To sa nedá nič robiť, ale zase je to dobré pre psychiatrov, majú práce habadej,“ dodal.

    Ako Born tiež uviedol, každý deň sledoval spravodajstvo Českej televízie. „Ale niekedy je také, že človek chvíľkami zatvára oči, aby sa na niektoré veci nemusel pozerať,“ hovoril.

    Born sa vo vtedajšom rozhovore vyjadril aj k pravdoláskarom, ktorých podľa svojich slov obdivoval. „Pretože si zachovali svoje mocenské jadro od Havla až po Zemana, po celý čas si udržali vplyv, čo je pozoruhodné. To dokázali len najlepšie americkí gangstri, nikto iný,“ uviedol.

    Nechýbali ani Bornove slová k rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie, keď 28. októbra 1918 vzniklo samostatné Československo. „Bol to pád, strašný pád. Ale teraz to je to isté. Trebárs Sýria i ďalšie štáty boli plus mínus prosperujúce štáty s prísnymi vládcami. Vďaka zásahu demokratických síl sa zničili aké-také demokracie v týchto krajinách. Pretože vtedy sa tam mali ako-tak dobre a teraz sa zabíjajú. Takže tie zázraky, ako som hovoril, že sa podarili prvým dvom našim prezidentom, sa podarili zase černochovi Obamovi, ktorý zničil všetky arabské štáty,“ povedal vtedy Born.

    Born okrem iného vo svojom poslednom rozhovore, ktorý Parlamentným listom poskytol pred necelými štyrmi mesiacmi, tiež pozitívne zhodnotil prezidenta Miloša Zemana a uviedol, že “my, Česi sme trochu primitívnejší národ z východu”. Ona ľudovosť prezidenta bola podľa jeho názoru vyžadovaná publikom.

    Adolf Born zomrel dnes ráno vo veku 85 rokov. Bol napríklad spolutvorcom legendárnych Mach a Šebestová, ilustrátorom viac ako 250 kníh a autorom nezameniteľných grafických listov. Svojimi dielami sa preslávil aj v zahraničí. So zahraničím bola spojená aj jeho ďalšie vášeň – cestovanie. Born bol držiteľom početných ocenení, okrem iného českej medaily Za zásluhy I. stupňa a francúzskeho rádu Rytier umenia a literatúry.

    Celý rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -