Rozdávajú tisíc rán bičom za urážku islamu a vraj podporujú aj radikálov, umelec v Nemecku vrhá svetlo na Saudskú Arábiu, doslova…

    0
    Svetelný nápis Daesh bank (Banka Daešu) na sídle ambasády Saudskej Arábie v Berlíne (Autor: ReproFoto: Twitter/RT)
    Nápis Daesh Bank, ktorý osvietil saudskoarabské zastupiteľstvo, nie je to jediné, čo diplomatov zdvihlo zo stoličiek. Nápis je navyše doplnený ešte o vlajku takzvaného Islamského štátu, aby bolo na prvý pohľad jasné, čo chcel týmto spojením autor povedať. 
     
    Narážka na to, že Rijád údajne podporuje radikálnych islamistov, doslova svietila na stene sídla saudskoarabskej diplomacie v Berlíne. Nápis na budovu nasvietil umelec Oliver Bienkowski. Svoj čin pre denník The Independent označil za „gerilový svetelný projekt“. 
     
    Podľa vlastných slov chcel Bienkowski takto upozorniť, že podľa viacerých zdrojov Saudská Arábia údajne podporuje a financuje aktivity islamských radikálov. Nie je tajomstvom, že ochotne dotuje stavby mešít či islamských vzdelávacích inštitúcií v zahraničí. Práve na takéto šírenie saudskoarabského wahhábizmu (radikálna forma islamu) chcel Bienkowski upozorniť. 

    Tisíc rán bičom 

    Rovnakou cestou, ale iným nápisom vyzval umelec Saudskú Arábiu aj k prepusteniu väzneného aktivistu, bojovníka za ľudské práva a saudského blogera Raifa Badawiho. Saudská Arábia, ktorá v OSN predsedá Rade pre ľudské práva, je terčom kritiky za to, ako tvrdo trestá kritikov štátu a islamu. 
     
    Práve do skupiny potrestaných kritikov patrí aj Raif Badawi. Za urážku islamu ho v roku 2012 v Saudskej Arábii zatkli. O dva roky neskôr Badawiho odsúdili na tisíc rán bičom a desať rokov za mrežami. K tomu musí zaplatiť pokutu. Nešlo však iba o to, že by tento bloger kritizoval islam. Podľa obvinení, na základe ktorých ho odsúdili, podkopával aj autoritu štátu a kráľovskej rodiny. Badawi založil a prevádzkoval fórum Slobodných saudských liberálov až do roku 2012, keď ho zatkli a jeho stránku spolu s názormi stiahli z webu. 
     
    V prípade upozornenia na väznenie blogera svietil na saudskoarabskej ambasáde nápis: Desať rokov a tisíc rán bičom, len za blogovanie. Celú inštaláciu, ktorú si vymyslel umelec Oliver Bienkowski, v tomto prípade ešte dopĺňal „hešteg“ #FREERAIF. Pod týmto označením sa na sociálnej sieti Twitter šíri iniciatíva za prepustenie Raifa Badawiho odsúdeného za kritiku radikálneho islamu a saudskoarabskej monarchie. 

    - Reklama -