Keď Británia opustí EÚ, profitovať z toho vraj budeme predovšetkým my. Tak to vidia akademici

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Júnové referendum vo Veľkej Británii bude jednou z tých zlomových udalostí, ktoré ovplyvnia smerovanie celej Európy. Keby Briti rozhodli, že chcú vystúpiť z EÚ, pre členské štáty vo východnej a strednej Európe by to znamenalo obrovské náklady.

    „Migračné obmedzenia by boli prísnejšie, obchodné príležitosti a priame zahraničné investície by sa prepadli. Ale víťazstvo tých, ktorí si želajú, aby Británia zotrvala v EÚ, by mohlo mať ešte horšie dôsledky pre východoeurópske a stredoeurópske krajiny, kde by mohlo dôjsť k posilneniu neliberálnych politikov,“ tvrdia akademici. Ľudia by tiež podľa ich názoru mohli prísť o prevažnú väčšinu rozhodovacích práv v EÚ.

    Veľká Británia však vždy predstavovala určitého úniového rebela. Bola to práve Británia, kto v deväťdesiatych rokoch naliehal na rozšírenie členskej základne Európskej únie, v čase, keď Francúzsko aj Nemecko nič podobné podnikať nechceli. Cieľom Britov však bolo rozšíriť Úniu, aby sa tak zabránilo jej snahám o hlbšiu integráciu.

    A teraz, keď chce na jednej strane britský premiér Cameron zotrvať v EÚ, ale na druhej strane protestuje proti projektu „stále bližšej Únie“, ktorého cieľom je hlbšia integrácia, by jeho víťazstvo mohlo dať „nebezpečný signál neliberálnym politikom východnej Európy“. Tí by totiž mohli usúdiť, že môžu mať výhody EÚ bez toho, aby museli lipnúť na právach svojich občanov či obmedzovať svoju moc.

    „Neliberálni východoeurópski nacionalisti ako maďarský premiér Viktor Orbán radi tvrdia, že bránia národnú suverenitu pred byrokratmi z Bruselu,“ píšu akademici a dodávajú, že práve im hrá najviac do karát Cameronova iniciatíva zmeniť vzťah Británie s EÚ. Východoeurópske štáty však už nemajú čo stratiť pri národnej suverenite.

    „Väčšina ich výrobných a finančných aktív je vo vlastníctve zahraničných spoločností, rovnako ako väčšinu pravidiel, ktoré spravujú ich ekonomiku, nastavila Európska únia,“ dodávajú. Krajiny sú tak v zajatí regulácií, vlastných vlád aj európskych inštitúcií, a tak prichádzajú o veľkú časť manévrovacieho priestoru. Jediné, čo by ich občanom pomohlo v tom, aby bol ich hlas silnejší v politickom procese, je hlbšia integrácia v rámci Európskej únie.

    Obaja akademici si však myslia, že keby došlo k odchodu Veľkej Británie z EÚ, mohlo by to následne umožniť jej rýchlejšiu integráciu a zlepšenie vnútorných vzťahov. Keby však Británia v EÚ zotrvala na základe nedávno dohodnutých podmienok, znamenalo by to, že si z nej jednotlivé členské štáty vezmú príklad a budú proti integrácii brojiť rovnako, ako to urobila Británia, čím však samy sebe ublížia.

    „Z perspektívy východoeurópskych krajín hlavnou otázkou júnového britského referenda nie je, či Británia zotrvá, alebo opustí EÚ, ale ako bude vyzerať budúcnosť Únie po jej rozhodnutí.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -