VIDEO Vo Venezuele to poriadne vrie. Ľudia sa zúfalo snažia zosadiť prezidenta, ten na nich poslal obrnencov so slzotvorným plynom

    0
    Slzotvorný plyn medzi demonštrujúcimi v Caracase (Autor: ReproFoto: youtube/CCTV English)

    Konflikt medzi venezuelským prezidentom Madurom a opozíciou sa vyostruje. Svoj názor k veci nahlas vyjadrujú aj nespokojní občania, ktorí sa pravidelne stretávajú na protestoch a demonštráciách. Na tej aktuálnej prezidentove jednotky použili proti ľuďom aj slzotvorný plyn.

    Protestujúci sa dožadovali najmä referenda, na základe ktorého by bolo možné Madura odvolať. Demonštrujúci dav kričal rôzne heslá, medzi ktorými najčastejšie zaznievalo „Preč s Madurom!“.

    Prezident sa proti davu nespokojných občanov poistil napríklad tým, že v Karakase nechal zatvoriť všetky vlakové stanice, aby sa k protestujúcim nepridávali aj cezpoľní spoluobčania. Demonštrantov tiež zablokovali bezpečnostné jednotky v uniformách so štítmi, ktoré proti ľuďom použili aj slzotvorný plyn.

    Maduro, priprav si na nás tanky!

    Protestujúci dav viedol líder opozície Henrique Capriles, ktorý sa Madurovi vyhrážal aj násilnosťami. Tvrdil, že občania sú pripravení prezidentovým obranným zložkám vzdorovať. Krízový stav totiž v krajine pretrváva od polovice januára a minulý týždeň ho Maduro predĺžil o ďalších 60 dní. Počas tohto stavu sú výrazne obmedzené služby a potraviny dostávajú občania na prídel. Opozícia a najmä ľudia však krízového stavu majú dosť. „Ak chce Maduro uplatniť aj tento dekrét, musí si pripraviť aj tanky a stíhačky, pretože inak ako silou ho nepresadí,“ vyhlásil podľa DW na demonštráciách Capriles

    Protesty vo Venezuele Zdroj: France 24 English

    Maduro sa vo funkcii drží zubami-nechtami

    Za odvolanie prezidenta Madura bojuje venezuelská opozícia už dlhšie. Na začiatku mesiaca  odovzdala v štátnej volebnej komisii petíciu za odvolanie prezidenta Nicolása Madura z funkcie v celonárodnom referende, ktorú podpísalo 1,8 milióna ľudí.

    Opozícia viní politiku venezuelskej socialistickej vlády zo súčasnej ekonomickej krízy a nedostatku základných potravín. Madurov mandát skončí v roku 2019. Opozícia chce podľa vlastného vyjadrenia zmenu dosiahnuť iba ústavnou cestou.  Viac si môžete prečítať TU.

    Venezuela bohatá na ropu v súčasnosti zápasí s ekonomickými ťažkosťami z veľkej časti v dôsledku náhleho poklesu cien tejto suroviny na svetových trhoch. Krajinu v posledných mesiacoch navyše postihla i energetická kríza, keďže dlhotrvajúce sucho spôsobilo nedostatok vody v hydroelektrárni pokrývajúcej väčšinu tamojšej spotreby. V krajine sú na prídel aj potraviny a Maduro zaviedol aj naozaj netradičné úsporné opatrenia. “Budeme mať dlhé víkendy,” povedal Maduro a zaviedol voľné piatky. Podľa venezuelskej opozície je tento Madurov krok nezodpovedný, keďže len ďalej znižuje produktivitu ťažko skúšanej venezuelskej ekonomiky.

    Socialistom v krajine asi odzvonilo

    Neskôr kontroverzný prezident vyhlásil, že nariadi získať späť “výrobné zariadenia, ktoré ochromila buržoázia”. Takisto varoval podnikateľov, ktorí zastavili výrobu, že im štát “nasadí putá”. 
    Najväčší venezuelský distribútor potravín a nápojov Empresas Polar od minulého mesiaca zastavil prevádzku svojho posledného závodu na výrobu piva v krajine. Firma ako dôvod udáva nedostatočný prístup k tvrdej mene, ktorá by umožnila nákup výrobných surovín.

    Nespokojnosť Venezuelčanov s pomermi v krajine bola hlavnou príčinou porážky Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) na čele s Madurom v parlamentných voľbách z decembra 2015, keď opozícia prvýkrát po 17 rokoch získala v parlamente väčšinu. Madurova vláda sa chce teraz vyhnúť tomu, aby parlament s prevahou opozície presadil úsporné opatrenia, ktoré by viedli k obmedzovaniu sociálnych programov. Viac si môžete prečítať TU

    - Reklama -