Asad s podporou Putina drví teroristov a z USA znie: Obama, veď my sme už úplne mimo

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Bývalý americký veľvyslanec v Sýrii Robert S. Ford je presvedčený, že prezident Bašár Asad sa udrží pri moci dovtedy, kým sa ho nepokúsia Washington a jeho spojenci zosadiť vojenskou cestou. „Bez väčšieho vojenského tlaku na sýrsku vládu nedôjde k žiadnemu politickému riešeniu súčasnej situácie,“ tvrdí Ford, ktorý v Sýrii pôsobil v rokoch 2010 až 2014. Americký diplomat sa tiež stavia kriticky k Obamovej administratíve, ktorej nejasné kroky v Sýrii podľa jeho názoru viedli k strate dôvery zo strany sýrskej opozície.

    Obamova administratíva tlačí

    „Spojené štáty teraz nemajú na ozbrojenú opozíciu vôbec žiadny vplyv, lebo títo ľudia považujú našu politiku prinajmenšom za nekonzistentnú,“ vyhlásil Ford pred americkým senátnym výborom pre zahraničné záležitosti. Nemenej kritiky však z jeho úst smeruje aj na Moskvu. Jej vojenskú intervenciu v Sýrii považuje za najväčšiu prekážku, ktorá bráni ukončeniu občianskej vojny v krajine. Denník The Washington Times pripomína, že Obamova administratíva od začiatku tlačí na odstránenie Asada politickou cestou.

    Americká vláda tvrdí, že v prípade pokračovania Asada v úrade nemôžu strany dosiahnuť mier. Podobnému vyústeniu však zatiaľ nič nenasvedčuje. „Fordove kritické slová prichádzajú v situácii, keď sa vo Viedni opäť schádzajú ministri zahraničia svetových veľmocí, aby znovu diskutovali o vyhliadkach na dosiahnutie prímeria,“ píše americký denník. Ako uvádza tlačová agentúra Reuters, na spoločnom rokovaní prevláda pesimistická atmosféra. Vzájomnú zhodu medzi Ruskom a Iránom na jednej strane a Spojenými štátmi, Európskou úniou a Saudskou Arábiou na druhej strane sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť.

    Neotrasiteľný Asad?

    Účastníci rokovania sa nedohodli na žiadnom novom termíne, kedy by sa mali začať mierové rozhovory. Vydali aspoň spoločnú výzvu na prímerie, ktoré by umožnilo dodávať humanitárnu pomoc do postihnutých oblastí Sýrie. „Dosiahnutie prímeria je však značne neisté, lebo zástupcovia Islamského štátu, al-Káidy a ďalších džihádistických frakcií sa na rokovaniach od ich začiatku nezúčastňujú. Obamova administratíva však spomenula, že ak do augusta tohto roku Asad nerezignuje, môže dôjsť k razantnej zmene americkej politiky v tomto regióne,“ uvádza denník.

    Ako uvádza americký denník The New York Times, mnoho expertov považuje pozíciu prezidenta Asada vďaka ruskej intervencii a podpore Iránu za takmer neotrasiteľnú. Všeobecne sa predpokladá, že žiadna nová vláda by si nemohla dovoliť vylúčiť Asada z politického života. „Napriek tomu na utorkovej spoločnej konferencii so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom americký minister zahraničia John Kerry odmietol návrh rokovať so sýrskym prezidentom. Naopak obviňuje Asada z nedostatku vôle spolupracovať a z toho, že bráni v dodávaní humanitárnej pomoci.“

    Sýrsky vodca sa mýli, keď…

    Kerry sa podľa nemenovaných zdrojov v zákulisí sťažoval na nedostatočné páky na to, aby prinútil Asada splniť jeho záväzok. Prostredníctvom médií mu potom poslal výhražný odkaz signalizujúci, že trpezlivosť americkej diplomacie sa chýli ku koncu. „Asad by si nemal myslieť, že v hre nie je žiadny plán B. Toto jeho presvedčenie nemá žiadne reálne základy. Sýrsky vodca sa mýli, keď sa domnieva, že prezident Obama nie je dostatočne odhodlaný urobiť správne rozhodnutie v čo najkratšom možnom termíne,“ vyhlásil Kerry.

    - Reklama -