Detský domov dcéry exministerky Tomanovej sa borí s vážnymi porušeniami zákona. Liberáli žiadajú odvolanie ombudsmanky

    0
    Exministerka a exposlankyňa NR SR Viera Tomanová (Autor: SITA)

    Vo výsledkoch kontroly ústredia práce sa píše, že akreditovaný subjekt v troch prípadoch porušil ustanovenie tým, že si nesplnil oznamovaciu povinnosť a v lehote do 8 dní neoznámil MPSVR zmeny rozhodujúcich skutočností, konkrétne neoznámil, že prijal do pracovného pomeru ďalšieho zamestnanca, nezaslal súvisiacu dokumentáciu a neoznámil, že zmenil pracovné zaradenie dvoch zamestnancov a nezaslal príslušnú dokumentáciu. „To, čo ministerstvo detskému domovu vyčíta, je podmienkou na udelenie akreditácie. Domov by ju tak nemal mať,“ povedala Blahová. Protokol z kontroly ústredie zaslalo štatutárke domova Petronele Tomanovej, no tá ho podľa Blahovej odmietla podpísať. Situáciou sa bude opäť zaoberať Akreditačná komisia, a to v stredu 18. mája.

    Kontrola v domove Peto bola od 10. februára do 31. marca a bola zameraná na dodržiavanie zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Na začiatku kontroly bolo v domove 14 detí, a to päť na pobyte u budúcich náhradných rodičov, v samostatnej skupine ďalších päť. Z nich boli štyri deti od štyroch do desiatich rokov, konkrétne dve dvojice súrodencov a ďalšie trojročné dieťa, ktoré do domova prišlo 20. januára s cieľom umiestniť ho do mesiaca do profesionálnej rodiny. V profesionálnej rodine boli na začiatku kontroly štyri deti. Ku koncu kontroly bolo päť detí na pobyte u budúcich náhradných rodičov, štyri deti boli v samostatnej skupine a ďalších päť u profesionálnych rodičov.

    „Z uvedeného vyplýva, že detský domov nemá dostatočný počet profesionálnych rodičov vzhľadom na počet detí do šesť rokov. Návštevný pobyt nie je pre budúcich náhradných rodičov nijako záväzný, môže byť krátkodobý a budúci náhradný rodič môže dieťa kedykoľvek z takéhoto pobytu vrátiť,“ vysvetlila Blahová na zasadnutí výboru. Ako pokračovala, podľa zákona sa smie jeden profesionálny rodič starať najviac o tri deti.

    Vierou Tomanovou sa dnes výbor zaoberal v bode, ktorý obsahoval petíciu pre detskú ombudsmanku, aby sa vzdala svojej funkcie. Tá je podľa Natálie Blahovej v konflikte záujmov práve pre detský domov svojej dcéry. Petíciu odovzdala spolu s podpredsedníčkou NR SR Luciou Nicholsonovou do podateľne parlamentu s 3 342 podpismi. Blahová chce, aby sa prokuratúra aj súdy vecou zaoberali a dohliadli na dodržiavanie zákona. Poslankyňa tiež chce, aby sa kauzou zaoberal výbor aj naďalej.

    Vďaka polopravdám a maximálne tendenčným tvrdeniam niektorých zákonom chránených poslankýň parlamentu sa mladí klienti detského domova Peto stávajú terčom neprimeraného záujmu médií či predstaviteľov štátnych inštitúcií. Nehovoriac o tom, že vedením domova boli tieto nepravdivé informácie nespočetnekrát vyvrátené,“ reagovala správkyňa domova Peto Petronela Tomanová. Skonštatovala, že vyhlásenia sú nepravdivé, pretože posledné kontroly v detskom domove zo strany kompetentných inštitúcií neukázali žiadne porušenie práv jeho klientov či také pochybenia, ktoré by mohli viesť k odobraniu licencie či bratiu na zodpovednosť jej zamestnancov. Priznávam, že dnes nie je v silách bežného človeka bojovať s klamstvami, cielenými výmyslami, a nová móda a povinnosť vyviňovať sa voči vedome šíreným klamstvám je hrubým potieraním základných princípov demokratickej spoločnosti,“ doplnila.

    Detský domov Peto, ktorý sídli na Prokopovej 43 a 45 v Bratislave, má akreditáciu od Akreditačnej komisie rezortu práce od 16. augusta 2013, najskôr s kapacitou 12 detí, neskôr bola rozšírená na 16 detí. Prvé dieťa do domova umiestnili 29. júla 2015. Na začiatku kontroly ústredia práce pracoval v domove jeden odborný tím, zložený z jedného sociálneho pracovníka a jedného psychológa, v samostatnej skupine bolo šesť vychovávateľov a pomocných vychovávateľov a v domove pôsobili v tom čase aj traja profesionálni rodičia.

    - Reklama -