Unikli utajované informácie z USA

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    Ministerstvo financií USA zverejnilo v pondelok rozbor amerického dlhu, ktorý je v rukách Saudskej Arábie. Tieto dáta boli utajované počas 41 rokov a vyplýva z nich, že v posledných rokoch došlo k vysokému vzrastu saudskoarabského podielu, ktorý ešte pred dvoma rokmi predstavoval 82,7 miliardy dolárov. Podľa dát z marca tohto roka však už ide o 116,8 miliardy dolárov.

    Táto skutočnosť stavia Saudskú Arábiu medzi vrchných dvanásť amerických veriteľov – po boku krajín, ako sú Čína, ktorá vlastní 1,2 bilióna amerického dlhu, či Japonsko s 1,1 bilióna dolárov.

    Podiel Saudskej Arábie bol však od roku 1974 na rozdiel od ostatných krajín držaný v tajomstve. Teraz však táto otázka nabrala tvárou v tvár klesajúcim cenám ropy na dôležitosti.

    „Je to veľmi hodnotná informácia,“ povedal riaditeľ analytického centra Mitsubishi UFJ Securities John Herrmann. „Pôsobilo to ako džentlmenská dohoda, že sa dáta neuverejnia – sú predsa naším spojencom.“ Podľa neho je dôležité vedieť, ako na tom Saudskoarabi sú ekonomicky, a to nielen preto, že za posledný rok vyčerpali 16 % svojich zahraničných rezerv, aby sa im podarilo preklenúť najväčší rozpočtový deficit za posledné štvrťstoročie.

    Doteraz však ministerstvo financií vydávalo informácie o saudskoarabskom podiele na dlhu USA spoločne v skupine ďalších 14 krajín z prevažnej väčšiny členských krajín OPEC vrátane Kuvajtu či Nigérie. Dohromady mala skupina ešte vo februári 281 miliárd amerických dolárov.

    Zmena v podávaní takýchto informácií je však novinkou a podľa hovorkyne ministerstva financií Whitney Smithovej je v úplnom súlade so zákonmi o transparentnosti.

    Vynorili sa však pochybnosti o tom, či zverejnený dlh zodpovedá tomu skutočnému. Saudskoarabi sa totiž začali vyhrážať, že ak USA prijme zákon o teroristických útokoch z 11. septembra 2001, ktorý priznáva diel viny práve aj Saudskej Arábii, rozpredajú 750 miliárd aktív USA. O odtajnených dokumentoch informovala agentúra Bloomberg.

    - Reklama -