Spravili z mierových rozhovorov trací kalendár? Konflikt v Náhornom Karabachu má ďalšie obete

    0
    Arméni pália na azerbajdžanské pozície (Autor: SITA)

    Azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo, že “v dôsledku porušenia prímeria” zahynul v blízkosti Náhorného Karabachu jeden azerbajdžanský vojak. Ministerstvo obrany medzinárodne neuznanej Náhornej karabašskej republiky zase uviedlo, že po streľbe z azerbajdžanskej strany zahynul jeden vojak karabašský. 

    Pondelňajšie viedenské rozhovory arménskeho prezidenta Serža Sarkisjana a jeho azerbajdžanského partnera Ilhama Alijeva boli prvými od dramatického vzplanutia násilia, ku ktorému došlo v apríli medzi separatistami podporovanými Arménskom a azerbajdžanskými vládnymi silami v Náhornom Karabachu. 

    Obaja lídri sa na rokovaní vo Viedni tiež dohodli, že stanovia termín a miesto svojho ďalšieho stretnutia, ktoré sa uskutoční v júni, a že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) urýchlene dokončí plán na monitorovanie dodržiavania prímeria v Náhornom Karabachu. 

    Situácia v oblasti styčnej línie v Náhornom Karabachu sa dramaticky zmenila 2. apríla, keď sa v regióne obnovili boje medzi miestnou armádou a azerbajdžanskými jednotkami. Tieto boje boli najintenzívnejšie od roku 1994 a vyvolali veľké znepokojenie na Kaukaze a v priľahlej oblasti. 

    Boje si na oboch stranách vyžiadali niekoľko desiatok obetí na životoch. Strany konfliktu sa 5. apríla dohodli na zastavení paľby a odvtedy sa navzájom obviňujú z pokračovania ostreľovania a útokov. 

    Náhorný Karabach – časť Azerbajdžanu – je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej dohody a doriešenia štatútu tejto oblasti. 

    - Reklama -