Žitňanská sa nezdá. Tvrdé drogy pre vlastnú spotrebu sú v pohode

    0
    Ilustračné foto: drogy (Autor: SITA)

    Internetový portál Topky.sk upozornil na dieru v zákone, ktorý hovorí o nulovej tolerancii držby drog. Zároveň však z neho vyplýva, že prechovávanie pervitínu v množstve menšom ako 100 mg nie je trestné. Nedávno totiž krajský súd rozhodol, že muž, ktorý mal pri sebe pervitín pre vlastnú spotrebu, sa trestného činu nedopustil. Za jed­nu prie­mer­nú ob­vyk­le jed­no­ra­zo­vú dáv­ku psy­chot­rop­nej lát­ky me­tam­fe­ta­mí­nu je pot­reb­né po­va­žo­vať ma­te­riál, kto­rý do­sa­hu­je mi­ni­mál­nu cel­ko­vú hmot­nosť 100 mg s ob­sa­hom účin­nej lát­ky mi­ni­mál­ne 10 mg,“ píše sa v uznesení krajského súdu.

    K prípadu sa vyjadril aj hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Prechovávaním omamnej látky alebo psychotropnej látky pre vlastnú potrebu sa rozumie mať neoprávnene v držbe po akúkoľvek dobu takúto látku v množstve, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky, a to pre osobnú potrebu,“ citujú Topky.sk hovorcu. Podľa ministerstva sa pri posudzovaní kritérií jednorazovej dávky prihliada na druh drogy a mieru závislosti páchateľa.

    Množstvo tejto dávky zatiaľ rezort spravodlivosti nespresnil, jeho ustanovením sa v súčasnosti zaoberá nový legislatívny návrh. O konkrétnych termínoch jeho predloženia je nateraz predčasné hovoriť. Určite budeme v danej veci včas informovať,“ vyjadril sa Bubla a dodal, vláda navrhne riešenie aplikačných problémov v súvislosti s postihovaním drogovej trestnej činnosti, konkrétne s určovaním množstva omamných a psychotropných látok, a prehodnotí možnosti nastavenia účinnejšieho modelu drogovej politiky so zameraním na postihovanie nelegálneho obchodovania s drogami,“ uzavrel hovorca. 

    - Reklama -