Kanadu opäť sužuje ohnivé peklo. Evakuovali tisícky ľudí

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) v meste Fort McMurray, ktoré postihli rozsiahle lesné požiare (Autor: SITA)

    Úrady sa rozhodli preventívne evakuovať aj približne 4000 ľudí z dvoch veľkých nálezísk – tzv. ropných pieskov, ležiacich severne od Fort McMurray. Guvernérka provincie Alberta Rachel Notleyová uviedla, že evakuácia približne 500-600 pracovníkov z niekoľkých malých nálezísk bola nevyhnutná, zatiaľ čo evakuácia zhruba 4000 pracovníkov z veľkých ropných pieskov spoločností Suncor a Syncrude sa uskutočnila z preventívnych dôvodov. 

    Hranica požiaru sa nachádzala približne 15-20 kilometrov od prevádzok týchto ťažobných spoločností. K evakuácii došlo v čase, keď sa kanadský ropný priemysel usiluje zvýšiť ťažbu spomalenú mohutným požiarom, ktorý v okolí Fort Murray vypukol pred dvoma týždňami. V meste, z ktorého museli evakuovať viac ako 80.000 ľudí, zničil oheň vyše 2400 stavieb. 

    Lesné požiare v Alberte vypukli pred dvoma týždňami v oblasti známej tzv. ropnými pieskami. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele. Odborníci predpokladajú, že hasenie ohňa bude pokračovať.

    - Reklama -