Od utečencov vraj budeme mať pokoj. Minimálne do konca roka

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Jedným z predvolebných ťahákov nielen Smeru, bola migrantská kríza. Ešte začiatkom tohto roku sa premiér Robert Fico k utečencom vyjadroval často a nie príliš pozitívne. Po voľbách sa však všetko zmenilo a o utečencoch z premiérových úst toho veľa nevyšlo.

    Podľa portálu Aktuality.sk je dôvodom aj to, že Slovensko bude od začiatku júla predsedať Európskej únii. Počas predsedníctva, ktoré bude trvať do konca roka, sa slovenskí politici protiutečeneckým výstupom budú vyhýbať. Slovensko dokonca požiadalo aj susedné štáty V4, aby svoju antiutečeneckú rétoriku zmiernili.

    „Slovensko si uvedomuje, že v téme migračnej krízy bola V4 vo výraznej menšine. Ako predsednícka krajina však nemôžeme podporovať nejaký konkrétny názor, ale musíme sa usilovať o konsenzus,“ povedal Tomáš Strážay zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Dodáva však, že hneď po ukončení predsedníctva si politici opäť prestanú brať servítky. „Myslím, že je to len na čas predsedníctva, a tak to bude komunikované aj partnerom z V4,“ povedal na margo zjemnenej rétoriky politikov.

    Hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano tiež pripomína, že počas predsedníctva sa Slovensko sústredí na európske témy a má pôsobiť ako mediátor či manažér ostatných členov EÚ.

    Bývalý minister rezortu zahraničia Pavol Demeš si myslí, že Slovensko prebralo predsedníctvo v komplikovanom období. „Ohrozená je politická, ekonomická a sociálna stabilita nášho kontinentu. Slovensko má počas predsedníctva veľkú šancu slovami i skutkami ukázať, ako chápeme európsku solidaritu, ako k nej prispievame konkrétnou a pokojnou prácou,“ vyhlásil Demeš.

    - Reklama -