Dezignovaný rakúsky kancelár má problém. Nik nechce do jeho vlády

    0
    Zástavy Rakúska a Európskej únie (Autor: SITA)

    Kern sa tak stane nástupcom Wernera Faymanna, ktorý minulý týždeň odstúpil nielen z postu spolkového kancelára, ale aj lídra SPÖ. I v tejto funkcii by sa jeho nástupcom mal stať Christian Kern, oficiálne však až na zjazde vládnej strany, ktorý sa uskutoční 25. júna.

    Už v stredu by Kern mal v programovom vyhlásení vlády naznačiť budúci kurz červeno-čiernej koalície sociálnych demokratov z SPÖ a ľudovcov z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

    Správy o tom priniesli tlačové agentúry APA a DPA.

    Informácie, ktoré prichádzajú z Viedne, hovoria, že v rakúskom vládnom kabinete dôjde oproti vláde Faymanna k početným personálnym zmenám. Je však skôr málo pravdepodobné, že by o nich Kern hovoril už na utorkovej tlačovej konferencii, lebo príslušné rokovania boli v plnom prúde už počas turičného víkendu a stále pokračujú.

    Pribúdať budú zrejme aj špekulácie o personálnom zložení budúcej vlády, lebo dezignovaný kancelár musel akceptovať v uplynulých desiatkach hodín viacero odmietnutí vytypovaných osobností s poďakovaním.

    Platí to o viedenskej radnej Sonji Wehselyovej, o ktorej sa uvažovalo hneď v súvislosti s viacerými ministerskými funkciami (zdravotníctvo, školstvo, úrad kancelára) a ktorá uprednostnila dnes zotrvanie v komunálnej politike.

    Ešte pred ňou dostal Kern “košom” od odborára-poslanca Josefa Mukitscha, starostky Lienzu Elisabeth Blanikovej, ktorá bola považovaná za možnú ministerku pre infraštruktúru, a niekdajšej šéfky technologického koncernu Infineon Österreich Moniky Kircherovej z Korutánska.

    - Reklama -