Primátologička Jane Goodallová dostala cenu Ekotopfilmu

    0
    Jane Goodallová (Autor: SITA)

    Minister Solymos ocenil hlavne jej celosvetový environmentálny a humanitárny program Roots&Shoots (Korene a výhonky), ktorý najmä mladým ľuďom pomáha hľadať a vytvárať praktické riešenia na ochranu prírody. Solymos vyslovil podporu jeho zavedenia do vzdelávacieho procesu na Slovensku. “Plánujeme založiť takzvaný Zelený fond, ktorý bude slúžiť na podporu environmentálneho vzdelávania mladých. Inšpiráciou pritom bude aj práca Jane Goodallovej,” vyhlásil Solymos. Fond by mal podľa neho vzniknúť do niekoľkých mesiacov, pričom nevylúčil ani spoluprácu s Inštitútom Jane Goodallovej a jeho programom Roots&Shoots.

    Goodallová svoj program odštartovala v Tanzánii v roku 1991, v súčasnosti je už vo vyše 100 krajinách. „Jeho hlavným posolstvom je, že každý z nás má svojou dennodennou činnosťou dosah na prírodu a každý si môže zvoliť, aký bude. Keď urobia milióny ľudí takúto voľbu, začnú sa veci meniť k lepšiemu. Preto vo veku 82 rokov cestujem po svete a stretávam sa s mladými ľuďmi, aby nádej žila,“ odkázala Goodallová, podľa ktorej každý jednotlivec môže niečo zmeniť.

    V Bratislave a Banskej Bystrici sa dnes začal 43. ročník päťdňového festivalu, ktorého hlavnou myšlienkou je ochrana životného prostredia. Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm je spoločným projektom dvoch tradičných festivalových podujatí, ktoré spája spoločná myšlienka ochrany životného prostredia. Návštevníkom ponúka najnovšie a najpútavejšie dokumentárne filmy z viac ako 50 krajín sveta. Po ukončení súťažného festivalu pokračuje podujatie počas celého roka vo vybraných krajských mestách filmovými prehliadkami, kde si návštevníci budú môcť prezrieť výber víťazných filmov. Ekotopfilm-Envirofilm zavíta aj do okresných miest prostredníctvom Tour Junior festivalu pre základné a stredné školy.

    - Reklama -