Biela vrana Suchánek v ohrození. Fico ho chce dostať z poslaneckej lavice, aj aby mu odňali ocenenie

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Organizátori ocenenia Biela vrana – Aliancia Fair-play a VIA IURIS zaregistrovali otvorený list premiéra Roberta Fica a jeho výzvu na odňatie ocenenia Biela vrana Alanovi Suchánkovi, ktorý je v súčasnosti poslancom parlamentu za OĽaNO-NOVA.

    Premiérove obvinenia sa podľa mimovládnych organizácií netýkajú prípadu, za ktorý dostal Alan Suchánek ocenenie, ale staršieho verejného obstarávania. Organizátorom záleží na tom, aby ocenenie ostalo občianske, nadstranícke a nestalo sa súčasťou politického boja. Zároveň sú pripravení chrániť hodnoty a integritu ocenenia.

    Organizácie si preto vyžiadajú od inštitúcií i Suchánka všetky potrebné dokumenty a dajú ich okamžite podrobne právne preveriť. Zároveň vyhlasujú, že majú záujem, aby bolo overenie nezávislé, zodpovedné a odborné, preto žiadajú verejnosť o trpezlivosť i vzhľadom na dlhšie lehoty týkajúce sa zákonného prístupu k verejným informáciám.

    Rozhodnutie o ďalších krokoch urobia zakladatelia ocenenia až na základe nezávislého odborného pohľadu a budú o nich po konzultácii s Radou ocenenia transparentne bezodkladne informovať verejnosť.

    Predseda vlády vo svojom blogu zverejnenom 13. mája vyzval Suchánka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, zároveň by Aliancia Fair-play podľa Fica Suchánkovi mala odňať ocenenie Biela vrana. Fico sa v blogu vracia ku kauze piešťanského CT-prístroja a pripomína, že Smer-SD v tomto prípade vyvodil politickú zodpovednosť.

    „Dnes sa však na verejnosť dostávajú informácie, podľa ktorých človek, ktorý na pripravovaný nákup CT-prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2014 upozornil, urobil si na ňom politickú kariéru a ako kandidát hnutia OĽaNO dnes sedí v parlamente, presadzoval v pôvodnej súťaži v roku 2012 nad rámec štandardných postupov najdrahšiu ponuku, CT-prístroj od spoločnosti Siemens, o viac ako 250-tisíc eur drahší oproti uchádzačovi, ktorý skončil v súťaži na druhom mieste,“ píše premiér. Suchánek podľa Fica údajne vedome presadzoval ponuku, ktorá nespĺňala technické požiadavky nemocnice a v rozpore so stanoviskom dozornej rady nemocnice presadzoval uzatvorenie zmluvy napriek týmto pochybnostiam.

    „Ak v dôsledku politickej zodpovednosti za pripravovaný nákup CT-prístroja v roku 2014 zo svojich postov odstúpili ministerka zdravotníctva, podpredsedníčka parlamentu a predseda parlamentu, potom je namieste, v dôsledku podozrení z priameho presadzovania nevýhodnej a technicky nevyhovujúcej ponuky toho istého prístroja v roku 2012, vyzvať poslanca za OĽaNO Alana Suchánka na rovnaký krok – na vzdanie sa mandátu poslanca NR SR,“ uvádza Fico.

    „Súčasne, ak chce Aliancia Fair Play vyvolať aspoň zdanie férovej mimovládnej organizácie, bojujúcej proti korupcii, mala by tomuto poslancovi ocenenie Biela vrana odňať, a to minimálne dovtedy, kým nebude schopný podozrenia hodnoverne vyvrátiť,“ uzatvára premiér.

    - Reklama -