Členovia volebnej komisie zložili sľub. Preberáte veľkú zodpovednosť, apeloval na nich Danko

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    Ďalších štyroch doplní Najvyšší kontrolný úrad, generálna prokuratúra, najvyšší súd a ústavný súd. Od účinnosti zákona je to druhá komisia. „Preberáte veľkú zodpovednosť na celé volebné obdobie. Bude to prvá komisia, ktorá bude riadiť všetky voľby – regionálne, do samospráv, eurovoľby, prezidentské voľby i ďalšie prezidentské voľby,“ pripomenul v príhovore Danko.

    Smer-SD navrhol do komisie právnikov Mojmíra Mamojku a Petra Repáka. SNS navrhla Vladimíra Cipciara, ktorý pôsobí ako vedúci odboru správy nehnuteľností na ministerstve obrany. Most-Híd nominoval advokáta z Galanty Karola Nagya a Sieť Martina Vahančíka, ktorý je poslaneckým asistentom. 

    Opozičná SaS vyslala do komisie poslaneckého asistenta Andreja Pitoňáka, OĽaNO-NOVA bude mať rovnako ako vládny Smer-SD v komisii dvoch zástupcov. Navrhlo do nej bývalého splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka a bývalého poslanca NR SR Jána Mičovského. Hnutie Sme rodina bude zastupovať v komisii Vladimír Pčolinský. Jedného zástupcu bude mať aj Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá navrhla dôchodcu Vladimíra Zemana. 

    Predsedníčka Najvyššieho súdu SR delegovala do Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského. Ústavný súd SR nominoval bývalého podpredsedu Ústavného súdu SR právnika Eduarda Báránya. Predseda NKÚ do komisie delegoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie na úrade Juraja Kolaroviča. Generálny prokurátor delegoval do komisie námestníka generálneho prokurátora Jozefa Szabóa. 

    Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán je nezávislým orgánom na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Nahradila Ústrednú volebnú komisiu, ktorá sa kreovala pre každé voľby. 

    - Reklama -