Turecko čelí ďalším obvineniam z napomáhania teroristom z ISIS

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Teroristi z Islamského štátu sa podľa ruskej RT mali pravidelne chodiť zotavovať do nemocníc v Turecku. Zdravotnícke zariadenia sa podľa informácií z uniknutých telefonických rozhovorov na liečení džihádistov poriadne nabalili.

    Liečenie v tureckých nemocniciach džihádistom zabezpečoval prominentný člen ISIS Ilhami Bali, na ktorého hlavu je vypísaná odmena 1,3 milióna eur. Ankara tvrdenia, že Turecko poskytuje zraneným členom IS lekárske ošetrenie, popiera.

    Zranení džihádisti, ktorí potrebujú akútnu lekársku pomoc, sa cez hranice dostanú s pomocou určených prevádzačov. Ak sa situácia neskomplikuje a prevádzačov so zranenými nechytia turecké hliadky, džihádistov odvezú do dopredu dohodnutých nemocníc. Tam potom podstúpia ošetrenie či operáciu, za ktoré si nemocnica od Islamského štátu nechá poriadne zaplatiť.

    Telefonický rozhovor o výške účtov za starostlivosť sa uskutočnil medzi Balim a mužom menom Savas, ktorý je pravdepodobne poverený vybavovaním lekárskej starostlivosti v Turecku. Medzi prepismi rozhovorov figuruje ešte jeden nemenovaný muž, ktorý má zasa na starosti organizovanie finančných transakcií.

    Odmietal si dať amputovať nohu

    Na začiatku rozhovoru Savas Balimu oznamuje, že zranení militanti bezpečne dorazili do Turecka. „Áno, prišli. Boli aj nejaké operácie,“ hovorí Savas a dodáva, že účet za jedného pacienta menom Muhammad Emine sa vyšplhal na 40-tisíc dolárov, lebo odmietal nevyhnutnú amputáciu. „Brat môj, museli mu amputovať nohu a dostal jednu z najlepších protéz. Bol tu skoro tri mesiace, lebo amputáciu najprv odmietal,“ hovorí Savas. Balimu sa vysoká cena spočiatku nepáči, no po Savasovom vysvetlení odpovie: „Obchodovali sme medzi sebou už mnohokrát, spolu sme večerali. Takže v tom nevidím žiadny problém, brat môj. Sme dohodnutí na 40-tisícoch.“

    „Spísal som všetko, o čom sme hovorili. Ako ich operovali, čo im robili a tak ďalej. Operovali až troch ľudí,“ pokračuje Savas a dodáva, že problémy robil iba spomínaný Muhammed Emin. „Náklady na jeho liečenie stáli po zľave 18-tisíc dolárov,“ presviedča Baliho sprostredkovateľ.

    Jedenásťtisíc? Za čo?

    Popredný člen ISIS si však cenu overil aj u druhého muža, ktorého meno nie je známe. „Dal som vám zľavu zo 48-tisíc na 35. To sú však len ceny za liečenie. Ak ešte prirátame náklady na ubytovanie 11-tisíc, konečná cena je 46-tisíc, brat môj,“ hovorí neznámy muž. Bali sa však rýchlo ohradí a spýta sa ho, za čo presne má zaplatiť tých 11-tisíc. „Mám zoznam všetkých jedál, ktoré dostali, päť dolárov za porciu,“ odpovedá muž a dodáva, že zranení džihádisti spotrebovali aj množstvo elektrickej energie, lebo si stále púšťali klimatizáciu. Balimu sa ani tento účet nepáči a nakoniec mu muž povie: „Skúsim vám ešte zariadiť zľavu. Prosím, urobte mi láskavosť. Nezáleží na tom či pošlete 43, alebo 42-tisíc, ale pošlite aspoň niečo. Chcú nám odpojiť elektrinu,“ zjednáva muž a Bali súhlasí.

    Nahrávky zverejnil opozičný politik

    Podľa opozičného politika Erena Erdema, ktorý nahrávky vyniesol na verejnosť, telefonáty monitorovali aj turecké bezpečnostné zložky, ktoré ich však mali ignorovať. Podľa Erdema je prekračovanie turecko-sýrskych hraníc islamistami a ich rodinami bežnou praxou. V neďalekých nemocniciach majú už dopredu vybavenú lekársku starostlivosť.

    Člena tureckej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Erena Erdema v jeho krajine stíhajú za vlastizradu, lebo v polovici decembra uviedol, že z Turecka odišla v roku 2013 do Sýrie zásielka látok na výrobu chemických zbraní určená pre extrémistov z ISIS. Podľa Erdema turecké úrady o tejto zásielke vedeli. Viac o prípade Erena Erdema si môžete prečítať TU.

    Turecko zo spolupráce s IS obviňovali viackrát

    “ISIS predáva veľké množstvo ropy Asadovmu režimu. Určitá časť sa dostáva aj cez hranice do Turecka,” vyhlásil popredný americký politik Adam Szubin v decembri minulého roka. “Tieto dve strany sa snažia vzájomne povraždiť, ale stále sú zaangažované v miliónovom biznise. Množstvo ropy, o ktorej tu hovoríme, a množstvo peňazí, o ktorých tu hovoríme, sú značné,” zdôraznil Szubin, úradujúci námestník rezortu financií USA pre finančné tajné služby a boj s terorizmom. Viac si môžete prečítať TU.

    Do Turkov sa obul aj dnes už bývalý izraelský minister obrany Moše Jaalon, ktorý povedal, že militanti extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) sú financovaní z “tureckých peňazí”. “Ako viete, Dáiš (Islamský štát) sa tešil z tureckých peňazí za ropu veľmi, veľmi dlho. Dúfam, že sa to skončí,” povedal izraelský pravicový minister. Viac si môžete prečítať TU

    - Reklama -