Šialené. Ropu od Islamského štátu kupuje nielen Turecko, ale aj Asad. Špinavé kšefty za 40 miliónov mesačne potvrdili už aj Američania

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vyhlásil to vo štvrtok vysoko postavený predstaviteľ amerického ministerstva financií Adam Szubin, ktorého citovala agentúra Reuters.

    ,,Dáeš predáva veľké množstvo ropy Asadovmu režimu. Určitá časť sa dostáva aj cez hranice do Turecka,” povedal Szubin na pôde Kráľovského inštitútu pre medzinárodné záležitosti v Londýne.

    ,,Tieto dve strany sa snažia vzájomne povraždiť, ale stále sú zaangažované v miliónovom biznise. Množstvo ropy, o ktorej tu hovoríme, a množstvo peňazí, o ktorých tu hovoríme, sú značné,” zdôraznil Szubin, úradujúci námestník rezortu financií USA pre finančné tajné služby a boj s terorizmom.
    Extrémisti z Dáešu dosiaľ na čiernom trhu s ropou zarobili vyše pol miliardy dolárov a zo sýrskych aj irackých bánk ukradli viac ako miliardu dolárov. Jediným spôsobom, ako zastaviť tento tok financovania teroristov, je rozložiť ich štruktúru, dodal americký vládny predstaviteľ.

    - Reklama -