Putin k americkému štítu: Budeme sledovať svoju vlastnú cestu. Chystáme sa však upraviť plány

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin počas rozhovoru v americkej televíznej stanici CBS (Autor: CBS)

    “Posledný vývoj nasvedčuje tomu, že situácia sa nemení k lepšiemu. Bohužiaľ, zhoršuje sa vzhľadom na rozmiestnenie radarovej stanice v Rumunsku ako súčasti amerického protiraketového štítu,” citovala Putina agentúra TASS. 

    Ruský prezident pripomenul, že USA odmietli návrhy Moskvy o spolupráci v oblasti protiraketovej obrany. Zdôraznil, že Rusko musí teraz myslieť na to, ako znížiť hrozby pre svoju národnú bezpečnosť, ktoré pramenia z aktivácie protiraketového štítu NATO v Európe. 

    “Nedáme sa vtiahnuť do tohto závodu, ale budeme sledovať svoju vlastnú cestu a budeme veľmi opatrne pracovať na tom, aby nedošlo k prekročeniu našich plánov na financovanie prebudovania našej armády a flotily, ktoré sme vypracovali pred niekoľkými rokmi. Chystáme sa však upraviť tieto plány, aby sme znížili hrozby voči národnej bezpečnosti Ruska,” uviedol Putin. Šéf Kremľa poukázal aj na to, že kreovanie systému protiraketovej obrany NATO pokračuje napriek absencii iránskeho jadrového ohrozenia. 

    “Pripomeňme, že len pred niekoľkými rokmi všetci naši oponenti hovorili jedným hlasom, že naši partneri na Západe, v Európe a Spojených štátoch potrebujú systém protiraketovej obrany na odvrátenie raketových a jadrových hrozieb zo strany Iránu. Kde sú teraz tieto jadrové hrozby z Iránu? Nie sú. Ale kreovanie systému protiraketovej obrany pokračuje,” povedal Putin s tým, že nejde o obranný systém, ale o “súčasť strategického jadrového potenciálu USA presunutého na perifériu”, teda do východnej Európy. 

    - Reklama -