Že úradníkom padla o pätnástej? Liberáli s OĽaNO to chcú zmeniť

    0
    Klientské centrum v Bratislave (Autor: MV SR)

    Rozšíriť stránkové hodiny na verejných úradoch presadzujú v návrhu zákona o minimálnom povinnom rozsahu stránkových hodín poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA. Cieľom návrhu liberálov a obyčajných ľudí je stanovenie minimálneho povinného rozsahu stránkových hodín niektorých subjektov štátnej správy a územnej samosprávy na najmenej tri dni v týždni, v úhrne najmenej 18 hodín. Zároveň chcú stanoviť fixný čas stránkových hodín vo verejných úradoch vždy na stredu v čase medzi 14. až 18. h.

    Právnou normou chcú zákonodarcovia za SaS a OĽaNO-NOVA vytvoriť pre zamestnaných občanov podmienky, aby si mohli vybaviť svoje veci na úradoch bez toho, aby si museli brať dovolenku. “Aj bežná občasná návšteva úradov počas kalendárneho roka má za následok určité ´znehodnotenie´ nemalého počtu dovolenkových dní, ktoré by mal občan využiť predovšetkým na oddych a regeneráciu. Niektoré úrady majú už dnes dlhšie stránkové dni, netýka sa to však všetkých úradov a občan je z variability stránkových dní dezorientovaný. Stanovenie fixných stránkových hodín v stredu na čas medzi 14. a 18. h je opatrením, ktoré nestojí nič, dá sa realizovať okamžite a môže priblížiť Slovensko k štátom, kde úradník je pre občana, a nie naopak,” argumentujú poslanci liberálov a obyčajných ľudí.

    Predkladatelia sa domnievajú, že predložený návrh nepredpokladá zvýšené nároky na štátny rozpočet, keďže zotrvanie zamestnancov na pracovisku v stredu do 18. h možno kompenzovať napríklad skrátením pracovného času v iný deň, napríklad v piatok, alebo posunutím ranného príchodu do práce v stredu na neskoršiu hodinu.

    Parlament sa návrhom bude zaoberať na májovej schôdzi.

    - Reklama -