Kde je raj pedofilných sexturistov? Skúmala to vedecká štúdia. Stredná Európa nemá dôvod oslavovať

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Na štúdii sa podieľalo viac ako 70 organizácií zaoberajúcich sa ochranou práv detí, s ktorými spolupracovali aj rôzne charitatívne organizácie a akademici. Globálna štúdia sexuálneho vykorisťovania detí v cestovnom ruchu je podľa Straits Times komplexným pohľadom na problematiku cestujúcich pedofilov.

    Výskumníci problematiku monitorovali dlhodobo a podľa štúdie sa za posledných 20 rokov sexuálne zneužívanie detí „rozšírilo po celom svete a predbehlo akýkoľvek pokus úradov na národnej či medzinárodnej úrovni zastaviť ho“.

    Podľa autorov štúdie sa spôsoby či úroveň sexuálneho zneužívania detí v jednotlivých regiónoch líšia, výskumníci však zdôraznili, že globálne sa tento trend stále zvyšuje. Môže za to dostupnosť lacných leteniek či možnosti pedofilov vymieňať si medzi sebou informácie.

    Výskumníci tiež upozorňujú, že pohľad laickej verejnosti na pedofíliu je už staromódny. „Biely bohatý muž v strednom veku pochádzajúci zo západných krajín už viac nie je typický obraz pedofila,“ píše sa v štúdii. Páchateľom môže byť ktokoľvek a mnohí z nich sú ľudia, ktorí deti nezneužívajú pravidelne, využijú len jednorazovú príležitosť.

    Najväčším rajom pre pedofilov bola kedysi a stále do istej miery aj je juhovýchodná Ázia. V minulosti však deťom žijúcim v tomto regióne robili najväčšie problémy bieli muži zo Západu, dnes tam prichádzajú najmä turisti z Číny či Japonska a Južnej Kórey.

    Juhovýchodnej Ázii však už konkurujú niektoré oblasti strednej a východnej Európy. Autori štúdie tvrdia, že je to najmä pre nedostatočnú legislatívu, ktorá by deti mala chrániť. Zneužívanie je samozrejmosťou aj na Blízkom východe či v severnej Afrike, najmä pre vojenské konflikty či trend detských neviest. Problémy so sexturizmom, ktorý ohrozuje deti, sú aj v Južnej Amerike a vo všeobecnosti je riziko pre deti vyššie, ak žijú v chudobnejšej krajine. 

    Výskumníci tiež zistili, že medzi pedofilmi sa traduje, že najlepšie podmienky na zneužívanie detí sú v Mjanmarsku, Laose, Moldavsku, Peru a v ostrovných štátoch Pacifiku. 

    - Reklama -