Kaddáfího generál sa pridal k Západu. Proti IS sa v Líbyi spájajú niekdajší nepriatelia, ale nemusí sa to dobre skončiť

    0
    Bývalý líbyjsky vodca Muammar Kaddáfí. (Autor: SITA)
    Líbyjské mesto Syrta sa stalo akousi baštou militantov z IS v Líbyi. Práve sem sa zoskupujú čerstvé posily pre boje v Sýrii a Iraku a takáto predsunutá základňa teroristov je podľa Západu vážnou hrozbou nielen pre región, ale aj pre Európu. Briti a Američania sa preto snažia získať na svoju stranu čo najviac spojencov, ktorí poznajú domáce prostredie a náturu tamojších ľudí. 
     
    Do profilu nových spojencov Západu perfektne zapadajú bývalí vojenskí velitelia, ktorí stáli po boku Muammara Kaddáfího a neskôr sa otočili proti nemu. Mnohí z nich ušli z krajiny krátko po revolúcii, ktorá stála líbyjského vodcu hlavu. Teraz však podľa denníka The Telegraph vidia v spolupráci so Západom príležitosť, ako vyzerať dobre v očiach spoluobčanov. 

    V stávke je veľa 

    Spojiť v Líbyi rôzne milície, ktoré vznikli po páde Kaddáfího režimu, nie je jednoduché. Britské a americké špeciálne jednotky však chcú s ich pomocou poraziť militantov z IS v Syrte. Práve odtiaľ teroristi údajne plánujú začať útok na európskej pôde. 
     
    Líbyjská vláda, ktorú sa podarilo zostaviť po dvoch rokoch sporov a občianskych nepokojov len minulý mesiac, dokázala až teraz spojiť aspoň dve vojenské frakcie a prinútila ich, aby začali spoločne konať proti IS. Práve militanti z takzvaného Islamského štátu sú totiž hrozbou, ktorá môže uvrhnúť krajinu do nevídaného chaosu. „V stávke je veľmi veľa a pre Líbyu to môže byť rozhodujúci boj,“ tvrdí Guma el-Gamaty, líbyjský politik, zapojený do budovania novej vlády.
     
    Ešte minulý piatok zriadila nová líbyjská vláda národné veliteľské centrum, ktoré má dozerať na operácie pri meste Syrta. K bašte militantov sa už začali sťahovať oddiely, ktoré prispeli k pádu režimu, a spolu s nimi aj jednotky Kaddáfího bývalého generála, ktorý sa v roku 2011 postavil na stranu rebelov. 

    Spojenec neznamená priateľ 

    Jednou z frakcií, na ktorých pomoc sa Západ v Líbyi spolieha, je bojmi ostrieľaná skupina ozbrojencov z mesta Misráta. Ďalšou skupinou, ktorá má pomôcť vyhnať teroristov z IS, sú jednotky verné bývalému generálovi Chalífovi Heftarovi. Ide o skúseného líbyjského veliteľa, ktorý v 80. rokoch utiekol do Spojených štátov a vrátil sa do krajiny pred piatimi rokmi, aby sa pridal na stranu rebelov a bojoval proti Kaddáfímu. 
     
    To, že obe spomínané skupiny bojovali proti Kaddáfímu, neznamená, že sú automaticky spriatelené. Opak je pravdou. Bojovníci z Misráty totiž vidia v Heftarovi ďalšieho diktátora čakajúceho na uchopenie sa moci v krajine. Generál zase viní misrátskych ozbrojencov zo spojenia s IS. 
     
    Ako to je v skutočnosti, je veľmi ťažké overiť, ale isté je, že obe skupiny sa podieľali na vytvorení politického vákua v Líbyi. Práve to bolo podľa expertov príčinou, prečo sa militanti z IS nerušene usadili v Líbyi. 

    Úloha Západu 

    Západ sa spolieha na domáce líbyjské milície aj preto, že majú k dispozícii všetko, čo potrebujú, a sú z veľkej časti sebestačné. Generál Heftar má pod palcom sedemtisíc mužov. K tomu aj letectvo a obrnené vozidlá, ktoré získal od Egypta. Káhira Heftara vníma ako výhodného spojenca v nestabilnej Líbyi. 
     
    Samotné domáce milície by však na porážku IS v Syrte nestačili. Podporu mali preto poskytnúť západní spojenci. Úlohou tisícčlennej taliansko-britskej misie mal byť tréning líbyjských spojencov v Tripolise. Plán však zatiaľ stagnuje pre neochotu niektorých konzervatívnych britských politikov poslať jednotky do Líbye. 
     
    Skutočnosťou však je, že malé špecializované oddiely armád USA a Veľkej Británie v Líbyi už dlhšie pôsobia. Ide prevažne o odborníkov v rôznych odvetviach. Ich úlohou je školiť tamojších spojencov, zbierať informácie a mapovať situáciu v okolí mesta Syrta, okupovaného IS. 
     
    Nie je však vôbec jasné, či plán na vyhnanie islamských militantov pomôže Líbyi stabilizovať celkovú situáciu v krajine alebo povedie k ďalším hádkam o moc medzi ozbrojenými. „Ľudia sa obávajú, že ak operácia v Syrte nebude zvládnutá správne, môže to znamenať začiatok občianskej vojny,“ povedal líbyjský politik Guma el-Gamaty pre denník The Telegraph.  
     
    - Reklama -