Vedci varujú, olympiáda v Riu môže odštartovať globálnu katastrofu, ide o životy a zdravie. Turistov od cesty do Brazílie odrádza aj legendárny Rivaldo

    0
    Brazílčania protestujú proti vláde aj olympiáde (Autor: SITA)
    Už 5. augusta by mal slávnostný ceremoniál otvoriť letné olympijské hry v brazílskom Riu. Okrem nedostavaných športovísk však veľa vecí nesvedčí, že by sa v tejto krajine Latinskej Ameriky mala začať olympiáda. V Brazílii totiž zúri vírus zika, ktorý ohrozuje novorodencov a najviac prípadov tohto ochorenia je práve v regióne Ria de Janeiro. 
     
    Vedci z americkej Harvardskej univerzity pre denník The Independent uviedli, že olympijské hry v Riu de Janeiro môžu odštartovať „globálnu katastrofu vo verejnom zdravotníctve“. Čierny scenár hrozí podľa odborníkov pre vírus zika. Ten sa v Brazílii rozšíril vlani v máji a dostal sa aj do ďalších krajín Latinskej Ameriky. Najviac prípadov však Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala v oblasti Ria.

    Zmenia miesto konania hier?

    Veľký počet návštevníkov olympijských hier môže podľa vedcov z Harvardu veľmi ľahko spôsobiť šírenie vírusu zika aj do ďalších kútov sveta, čo by mohlo vyvolať globálnu zdravotnú krízu. „Brazílska zika sa nevyhnutne rozšíri v globálnom meradle, ak dáme vírusu dosť času, stane sa to, ale nikomu neprospeje, keď tento proces urýchlime,“ píše doktor Amir Attaran vo vedeckom žurnále Harvard Public Health Review.
     
    Neutíchajúce problémy, ktoré Brazílii vírus zika spôsobuje, vyvolávajú otázniky a stále viac sa ozýva kritika olympiády spolu s protestami. Podľa niektorých názorov by sa mali hry aspoň presunúť do iného mesta, keďže práve v Riu je ochorenie najrozšírenejšie. 
     
    O víruse zika v Brazílii sme písali TU.
     
    Do slávnostného ceremoniálu pri príležitosti otvorenia letnej olympiády 2016 zostávajú necelé tri mesiace a s miestom konania hier sa preto pravdepodobne nič robiť nebude. „Pol milióna zahraničných turistov v Riu sa bude môcť počas hier nakaziť a potom sa vrátia domov, kde môžu ochorenie ďalej roznášať,“ tvrdí doktor Attaran. 

    Rio nie je bezpečné

    Okrem potenciálnej hrozby nakazenia vírusom zika, ktorý spôsobuje mikrocefáliu u novorodencov, je tu ešte jedno veľké riziko. Netýka sa však zdravia, ale bezpečnosti v uliciach. „Zahraniční návštevníci by nemali ísť na olympijské hry, lebo ak prídu, riskujú svoje životy,“ zhodnotil na sociálnej sieti Twitter známy futbalista Rivaldo. CNN športovú legendu cituje s tým, že Rivaldo pripojil svoj komentár k fotografii mladého 17-ročného dievčaťa, ktoré sa minulý víkend stalo obeťou vlny násilia šíriacej sa mestom len pár mesiacov pred olympiádou. 
     
    Násilie v chudobných štvrtiach Ria je pritom podľa Rivalda výsledkom politiky brazílskej vlády, ktorá naliala milióny do príprav športového sviatku, zatiaľ čo v slumoch umierajú ľudia od hladu a medzi novorodencami sa neprestávajú objavovať stále nové prípady ochorení na vírus zika. 
     
    - Reklama -