Olympiáda v ohrození? Korupcia, miliónové protivládne protesty a nedostavané športoviská. Aj takto to dnes vyzerá v Brazílii

    0
    Brazílčania protestujú proti vláde aj olympiáde (Autor: SITA)
    Letná olympiáda sa v Brazílii začne už 5. augusta, ale chaos, ktorý vládne na politickej scéne, nenasvedčuje, že by bolo všetko pripravené na príchod vrcholových športovcov z celého sveta. Ľudia majú plné zuby sľubov a tvrdení, že hry prinesú do štátnej pokladnice nemalé zisky a organizujú preto masové protesty v uliciach. 

    Milióny nespokojných

    Brazílčania sa neboja vyjadriť svoj názor na politickú situáciu v krajine na demonštráciách, ktoré nemajú v histórii tejto latinskoamerickej krajiny obdobu. Do ulíc viacerých brazílskych miest vyšli tento týždeň milióny nespokojných ľudí, ktorí volajú po odchode vlády aj prezidentky Dilmy Rousseffovej. 
     
    Usporiadateľskou krajinou tohtoročnej letnej olympiády sa Brazília stala v roku 2009 a mala tak pomerne dosť času na vybudovanie chýbajúcich športovísk aj ostatnej infraštruktúry potrebnej na usporiadanie športového podujatia takýchto rozmerov. Už vlani prekročili usporiadatelia rozpočet o takmer šesť miliárd amerických dolárov, hry tak už teraz stoja o štvrtinu viac, ako vláda pôvodne plánovala. 

    Problémy sa množia

    Brazília pritom čelí problémom, ktoré situácii okolo olympijských hier veľmi nepomáhajú. V krajine sa objavuje zvýšený počet ochorení spôsobených komármi. Do toho sa pridávajú podozrenia z korupcie, ktorá údajne vládne vo vzťahu medzi politikmi a organizátormi olympiády. 
     
    Problémy spôsobuje aj znečistenie vôd v Riu de Janeiro, ktoré podľa vlaňajších prieskumov dosahuje úrovne odpadových stok a smrtiaci vírus Zika tiež nepridáva na pocite bezpečia. Krajina je navyše v krízovom režime a nikto zatiaľ netuší, či sa prezidentka udrží pi moci až do začiatku letných olympijských hier. 
     
    VIDEO Protesty v Sao Paule 

    Škandálov viac než dosť

    Po odchode Dilmy Rousseffovej z funkcie hlavy štátu volajú stále hlasnejšie milióny Brazílčanov, ale prezidentka takúto možnosť rázne odmieta. Rousseffová najnovšie rozhnevala verejnosť, keď urobila z bývalého prezidenta Ignacia da Silvu štátneho tajomníka a poskytla mu tak imunitu. Brazílska prokuratúra totiž da Silvu viní z prania špinavých peňazí, sprenevery a snáh zatajiť majetok. Okrem tohto kroku je tu potom ešte megaškandál okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras, do ktorého sú zapletení nielen vplyvní podnikatelia, ale aj politici. Straty spoločnosti len vlani dosiahli takmer 10 miliárd dolárov. 
     
    Pre všetky možné problémy a škandály nie je vôbec jasné, či sa brazílska prezidentka a vláda udržia až do začiatku letnej olympiády. „Nevieme, či budeme mať túto vládu, alebo nejakú inú, keď príde olympiáda. Krajina sa stále viac sociálne aj politicky polarizuje a to nie je dobre,“ uviedol šéf latinskoamerického ekonomického výskumu Goldman Sachs Alberto Ramos pre americkú CNN. 

    Budú pripravení? 

    Jasné nie je dokonca ani to, či budú v deň začiatku hier pripravené všetky olympijské športoviská vzhľadom na politické turbulencie, ktoré lomcujú krajinou pár mesiacov pred ich začiatkom. Rozpočet na prevádzkovanie hier sa už teraz znížil o 500 miliónov dolárov na 1,85 miliardy. 
     
    Navyše existuje viacero nedoriešených problémov, medzi ktoré patrí napríklad aj nedostavané metro či tesná blízkosť niektorých športovísk k sociálne najslabším častiam Ria de Janeiro. Obyvatelia slumov sa na niektorých miestach museli dokonca presťahovať, aby ustúpili výstavbe, čo spôsobuje ďalšie napätie v sociálnej oblasti. „Neviem si predstaviť olympiádu, ktorá sa bude odohrávať v takej výbušnej politickej atmosfére podfarbenej ekonomickým úpadkom,“ uviedol Neil Shearing z Capital Economics pre CNN.
     
    - Reklama -