Orbán, máš diery v plote, píšu noviny

    0

    Palata opisuje úlohu hlavného bezpečnostného poradcu premiéra Viktora Orbána Györgya Bakondiho. Ten dostal vlani pokyn zastaviť prúdy migrantov smerujúcich z Grécka cez Balkán a Maďarsko do Nemecka. „Inšpirovali sme sa hranicami medzi USA a Mexikom a tiež tým, ako chráni Španielsko hranice s Marokom,“ vysvetlil svoj postup Bakondi.

    Aj napriek tomu, že bol Bakondi, rovnako ako celá maďarská vláda, na svoj krok hrdý, ukázalo sa, že nie je úplne funkčný. Samotné uzavretie srbskej hranice plotom nepomohlo, migranti začali prichádzať cez Chorvátsko. „Až po postavení plotu na ďalších stovkách kilometrov hraníc s Chorvátskom príval migrantov ustal. Podľa Bakondiho postupne odradili migrantov aj nové zákony, ktoré označili ilegálne prekročenie hraníc za trestný čin, a za poškodenie plotu dokonca hrozí väzenie,“ dodáva Palata.

    Ako si však všíma, plot problém úplne nevyriešil, len ho upokojil. Narastajú totiž prípady poškodenia plotu.

    „Za prvé štyri mesiace tohto roka prekročilo ilegálne maďarskú hranicu vyše desaťtisíc migrantov a počty sa stále zvyšujú. Zatiaľ čo v januári to bolo desať až pätnásť ľudí denne, v apríli to bolo už okolo 125, z toho bola zhruba šestina zadržaná práve pri prekračovaní hraničného plotu,“ opisuje komentátor MF Dnes. Bakondi sa domnieva, že v migračnej kríze máme proti sebe mocnú, medzištátne spolupracujúcu prevádzačskú mafiu, ktorá má z migračnej vlny miliardové zisky.

    A tak sa už vymýšľa, čo ďalej. Napríklad plot s Rumunskom. Maďarsko okrem toho bojuje proti kvótam, ktorým hovorí jasné nie, a tají, koľko má na hraniciach nasadených vojakov a policajtov. Tabu je zatiaľ používanie strelných zbraní. „Prijatie kvót by znamenalo presun kompetencií medzi EÚ a členskými štátmi,“ uvádza minister spravodlivosti László Trócsányi.

    - Reklama -