Šok z Ukrajiny: Web zverejnil údaje tisícov novinárov, ktorých označil za spolupracovníkov teroristov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Redaktorka televízie Hromadske Anastasija Stanková spresnila, že na webe sú zverejnené “telefónne čísla a adresy najlepších novinárov z celého sveta zo všetkých renomovaných médií”, ktorí boli v rozličnom období akreditovaní v Doneckej i Luhanskej ľudovej republike, “riskovali svoj život a snažili sa informovať o tom, čo sa deje na druhej strane”. 

    Novinári, ktorých osobné údaje boli takto prezradené, vydali vyhlásenie. Uvádzajú v ňom, že teraz dostávajú výhražné telefonáty a listy. Niektorí ukrajinskí politici už vyzvali, aby novinári, ktorých mená sú na zozname, boli považovaní za “nepriateľov Ukrajiny” a aby “vôbec nemohli pracovať”. 

    Novinári ďalej uviedli, že sú “hlboko šokovaní krokmi ukrajinských politikov i tímu webovej stránky Myrotvorec”, ktorí ich označili za ľudí, čo “spolupracujú s teroristami”. 

    Podľa vyhlásenia novinári žiadajú do webu Myrotvorec, aby okamžite stiahol informácie o osobných údajoch novinárov. Chcú tiež, aby sa prípadom zaoberali orgány činné v trestnom konaní. Podľa nich totiž došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov, okrem toho sú tiež terčom nátlaku a vyhrážok. 

    Ukrajinská novinárka Myroslava Honhadzeová, ktorá pracuje pre rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky, pre UNIAN uviedla, že Výbor na ochranu novinárov, sídliaci v New Yorku, vydá ku kauze vyhlásenie.

    - Reklama -