VIDEO Premiér si urobil poriadnu hanbu. Vyhodili ho priamo uprostred rokovania

    0
    Premiér Nového Zélandu John Key (Autor: ReproFoto: youtube/inthehouseNZ)

    Incident sa odohral dnes popoludní a hádka dvoch politikov sa točila okolo známych Panamských dokumentov. Včera totiž premiér John Key vyhlásil, že charitatívne organizácie Amnesty International, Greenpeace a Červený kríž boli zapojené do daňových únikov prostredníctvom právnickej firmy Mossack Fonseca. Tvrdil tiež, že poslankyňa Mojo Mathersová, ktorá tiež patrí k Strane zelených, mala finančnú podporu zo zahraničia.

    Obvinenia sa preukázali ako nepravdivé už v minulosti. Škandál okolo charitatívnych organizácií bol podľa webu Radio New Zealand fingovaný. Podvodníci mali použiť slávne mená organizácií na to, aby odviedli pozornosť médií od svojich nekalých podvodov.

    Líder Strany zelených teda premiéra vyzval, aby sa charitám a Mojo Mathersovej ospravedlnil za ich neoprávnené spájanie s Panamskými dokumentmi. John Key to však odmietol a nevyberaným spôsobom naďalej trval na svojom.

    Hlavný rečník, obdoba slovenského predsedu parlamentu, David Carter premiéra najprv upozornil, aby si v tichosti sadol. Premiér však naďalej zvyšoval hlas a situácia eskalovala až do bodu, keď Carter premiéra z miestnosti vykázal. „Keď som sa postavil a premiéra vyzval k dodržiavaniu poriadku, dal som mu jasný signál, aby prestal. Nemôžem robiť rozdiely a zaobchádzať s ním inak ako s ostatnými členmi parlamentu,“ vyjadril sa David Carter.

    Predstaviteľ opozície – labouristov, Adrew Little premiérovo správanie označil za zahanbujúce. „Stratil kontrolu, lebo sa mu nepáčilo byť pod tlakom. Každý normálny človek s charakterom by sa na jeho mieste za svoju chybu ospravedlnil,“ vyhlásil Little.  

    Vykázaný premiér Zdroj: YouTube/inthehouseNZ

    - Reklama -