Chmelár pre PL poriadne natvrdo: Kollár je nebezpečnejší ako Kotleba. Hochštapler rozoštváva a klame. Vláda s ním by bola katastrofa

0
Eduard Chmelár a Boris Kollár (Autor: SITA)

Na svojom súkromnom facebookovom profile ste napísali, že Boris Kollár je nebezpečnejší ako Kotleba. Prečo si to myslíte?

Pretože jeho slovník je nielen extrémistický, ale jednoducho on vypúšťa z úst také neuveriteľné lži, ktoré môžete povedať buď v pomätení mysle, alebo keď ste taký darebák, že vám nezáleží na tom, akým spôsobom si naženiete voličov. Zbytočne rozoštvávať verejnosť na takých veciach, ako bola tá policajná akcia…

Nevyhodnocujem, či bola tá akcia oprávnená, hodnotím len to, že politik má nejakú zodpovednosť. Mal by zvážiť, že čo je jeho úlohou. Či je to prispieť riešeniami alebo hecovať tie najnižšie pudy v spoločnosti. Veď to už nie je normálne, že hrdinom na Slovensku sa nestáva nejaký excelentný mysliteľ alebo človek, ktorý niečo dokázal. V politickej oblasti nemáte medzi tými najväčšími hrdinami ľudí so štátnickými prejavmi, ale máte tam nejakú hysterickú poslankyňu, ktorá naloží ministrovi. Hoci obsah výpovedí je nulový, ale všade sa to šíri.

Jedna vec je, že človek nemá absolútne žiadny pocit zodpovednosti vyplývajúci z jeho funkcie. Druhá je to, že zavádza takým nechutným spôsobom. Napríklad ako on zareagoval na voľbu londýnskeho starostu, by bolo za normálnych okolností smiešne, keby opäť takým spôsobom neroznecoval vášne.

Keď pán Kollár zareaguje na voľbu Sadiqa Khana na londýnskeho starostu tým, že celá Európa bude moslimská, pretože majú sedem a viac detí, a teda by sme sa mali triasť o naše dcéry, tak by som rád pánovi Kollárovi pripomenul, že pán Khan má dve deti, kým pri ňom som prestal počítať pri čísle osem.

Pán Khan nebol zvolený za to, že je moslim, ale preto, že ponúka program verejných služieb, to vám povedia Londýnčania. Moslimov je v Londýne 12 percent, pán Khan vyhral 57 percentami. Boris Kollár nie je len obrovský demagóg, ale aj zneužíva veci, o ktorých na jednej strane nemá ani šajnu, a na strane druhej sa správa ako hochštapler, ktorý sa snaží získať voličov na ich nevedomosti. To je podľa mňa to najodpornejšie, čo môže v politike existovať a čo je nebezpečnejšie ako samotný Kotleba.

Nie je ale rétorika Mariana Kotlebu radikálnejšia ako Kollárova? Kotleba má aj viac voličov, tak čím je Kollár nebezpečnejší?

Ja som to o Kollárovi napísal na svojom súkromnom (facebookovom, pozn. redakcie) účte. Pre mňa je takáto debata taká nezmyselná, ako hádať sa, či bol väčší vrah Stalin alebo Hitler. To si nemôžeme vysvetľovať tak, že uprednostňujem Kotlebu pred Kollárom. Pre Boha živého, to nie. Len tvrdím, že aj Kotleba sa naučil chodiť v marketingu prijateľnejším spôsobom, ako to robí Kollár. On je dnes odtrhnutý z reťaze a je mu úplne jedno, čo hovorí. Nemá to hlavu a pätu. Jediné, čo robí, je vyvolávanie vášní. To je podľa mňa tá najnebezpečnejšia politika a je jedno, či ju zosobníme v Kotlebovi alebo v Kollárovi, ale je to cesta, ktorá vedia do pekla, pretože nič nerieši.

Myslíte si, že Kollár má šancu získať viac hlasov ako Kotleba?

To by som netvrdil, pretože Kotleba na rozdiel od Kollára nevznikol pár týždňov pred voľbami a on si tieto veci doslova odmakal v teréne, dlhodobým budovaním štruktúr, chodením tam, kam obyčajní politici nechodia. Teraz ale hodnotím len, ako sa Kollár správa. Od neho nepočujete jediný konštruktívny návrh. On je len ozvenou. My nepotrebujeme politikov, ktorí budú ozvenou. To môžete zájsť do krčmy a počúvať, že o čom sa chlapi rozprávajú. Za toto ho platíme?

Potenciálna pravicová vláda potrebovala Borisa Kollára. Znamená to, že podľa vás nebola alternatíva k zostaveniu súčasnej vlády?

Nie som z tejto vlády nadšený, ale čoraz viac sa ukazuje, že toto by bola čistá katastrofa. Koľko by to vydržalo? Aj keby sa Richard Sulík akokoľvek snažil, vytváralo by mu to takéto míny. Ja som bol ale od začiatku za to, aby sa karty nanovo rozdali a aby boli predčasné voľby.

- Reklama -