Rakúsky premiér odišiel aj z čela svojej strany. Nájsť náhradu netrvalo ani dve hodiny

    0
    Rakúsky kancelár Werner Faymann (Autor: SITA)

    Vedenie SPÖ jednohlasne požiadalo primátora Viedne Michaela Häupla, aby stranu dočasne viedol, informovala agentúra APA. Podľa jeho slov po rokovaní, ktoré netrvalo ani dve hodiny, by nový predseda rakúskych sociálnych demokratov mal byť známy do turičných sviatkov. Jeho oficiálna voľba sa uskutoční vo Viedni na zjazde SPÖ, ktorý je naplánovaný na 25. júna. 

    Häupl súčasne poznamenal, že žiadosti vedenia strany vyhovie s pokojným srdcom, pretože nemá v plánoch stať sa ani predsedom strany, ani spolkovým kancelárom. Predsedníctvo SPÖ rozhodlo tiež o zriadení skupiny pre stratégiu, ktorá by sa mala venovať obsahovým otázkam.

    Navyše by malo dôjsť k stanoveniu akýchsi kritérií pre potenciálnych koaličných partnerov. Novú programovú líniu strany by mali schváliť delegáti na ďalšom zjazde SPÖ, ktorý by sa uskutočnil na jeseň. 

    Ako však ďalej informoval Häupl, členská základňa bude mať príležitosť vyjadriť sa k programu strany, nie však k prípadnej koalícii so slobodnými (FPÖ). Viedenský primátor súčasne prezradil, že dezignovaný predseda SPÖ by mal obsadiť aj post spolkového kancelára, pretože podľa neho je rozumné nerozdeľovať tieto funkcie.

    - Reklama -